Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno otkriva

Na putu iz Hrvatske do Austrije nestalo gotovo 230 tona opasnog otpada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački Remondis Medison je najveća tvrka koja se bavi zbrinjavanjem opasnog medicinskog otpada u Hrvatskoj.

Njemački Remondis Medison iz hrvatskog proračuna ove godine primit će više od 10 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje

To je najveća je tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem opasnog medicinskog otpada u Hrvatskoj. Njihove usluge koristi većina domaćih javnozdravstvenih ustanova među kojima su i najveće bolnice.

Prošle godine zabranjeno im je odlaganje otpada na Jakuševcu, jer je redoviti inspekcijski nadzor pokazao da je opasan. No, umjesto da ga prestanu odlagati, prema riječima bivše zaposlenice Slavice Kutle, tvrtka je našla drugo rješenje – jednostavno je naručila nove analize, za koje su ključne korake o kojima rezultati ovise, napravili sami. Na analizu su poslali oprane uzorke, tvrdi Kutle!

Poplavljena područja: Kao da nema dovoljno problema, opasnosti ne prolaze...

Ipak, u veljači ove godine potpuno im je zabranjeno gospodarenje otpadom u Hrvatskoj. Inspekcijski nadzor u njihovom skladištu u Draganiću zatekao je 385 tona otpada koji je iako 'prerađen' zadržao opasna svojstva.

Kako su otpad morali negdje zbrinuti, s obzirom da ih milijunski ugovori obvezuju na to, Ministarstvo im je naložilo da ga izvezu u Austriju. I tu priča postaje još apsurdnija. Naime, i Remondis Medison i Ministarstvo zaštite okoliša kažu: 248 tona opasnog otpada je otišlo u spalionicu u Beču.

Pokraj Varaždina pronađene boce s opasnim otpadom

Za Remondis Medison ih je izvezla druga tvrtka Kemis Termoclean. No, u bečkoj spalionici ekipi Provjerenog su odgovorili da je do njih stiglo manje od 20 tona! Kamera je zabilježila kako na otpremnicama nema informacije o primatelju otpada niti pečata. Tvrtka Kemis Termoclean predočila je ukupno 12 najava izvoza pod brojem koji označava opasni otpad, ali austrijsko Ministarstvo okoliša kaže kako u promatranom razdoblju nisu imali niti jedan uvoz označen kao opasni otpad!

Provjereno istražuje gdje je završilo 230 tona opasnog medicinskog otpada!
Cijelu priču pogledajte večeras u 22 sata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene