Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako na vrijeme reagirati i suzbiti kobne posljedice moždanog udara otkrili smo u razgovoru s profesoricom Zdravkom Poljaković, voditeljicom Zavoda za intenzivno liječenje, KBC-a Zagreb.


Moždani udar je sve češći uzrok smrti, a unatrag nekoliko godina sve je veći broj ljudi mlađe životne dobi koje pogađa. Mnogi ne prepoznaju simptome pa ne potraže na vrijeme liječničku pomoć, što često zna biti kobno. Simptomi su katkad slični, primjerice, migreni pa mnogi ne prepoznaju smrtonosne simptome.

Vezani članci Red za brzo testiranje na koronavirus - 3 Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još četiri osobe: Provjerite stanje po županijama Dubravka i Tony Cetinski (Foto: Instagram) Cetinski se oglasio nakon što mu je supruga završila u bolnici: "Ona je stabilno, hvala na molitvama"

Profesorice, mnogi možda ne znaju da imaju simptome moždanog udara jer su neki slični, kako smo već rekli, migreni.

To je jedan od rjeđih simptoma moždanog udara. Treba znati da ima više oblika moždanih udara, a simptomi slični migreni, dakle ta glavobolja i jedna smetenost pa i nestabilnost, ubrajaju se u rjeđe simptome. U suštini ih možemo dijeliti na moždani udar koji je nastao zbog puknuća krvne žile ili moždani udar koji je nastao zbog začepljenja krve žile. Isto tako to ovisi i u kojem dijelu mozga se događaju. Dakle ovi koji su slični migreni, intenzivna glavobolja, to su više simptomi puknuća krvne žile i javljaju se u petnaestak posto slučajeva. S druge strane, ako govorimo o začepljenju, onda je glavobolja relativno rijedak simptom. Onda su puno češći simptomi slabost govora, slabost ili utrnulost jedne polovice tijela. Simptomi nestabilnosti i zanašanja se događa u dijelu mozga koji je zahvaćen rjeđe.

Sve više mladih pogađa moždani udar. Je li to zbog današnjeg načina života? Danas su gotovo svi pod stresom, nezdravo žive i slično?

Stres je bitan faktor. Ipak su najbitniji faktori neki na koje možemo malo više utjecati, kao što je hipertenzija, šećerna bolest, povišene masnoće. Onda imamo stres, genetiku, dob i spol. Međutim, još jedan razlog je i taj što neke stvari ranije nismo mogli dijagnosticirati, što danas možemo. Puno, sva je sreća, moždanih udara kod mlađih, prođe dobro i bez većih posljedica i ukoliko nemamo metodu kojom smo ih prepoznali i dijagnosticirali, oni promaknu. Danas nam promiču sve rjeđe.

Zaista je važno što prije zatražiti liječničku pomoć jer o tome ovisi i ishod liječenja.

Tako je i to je zapravo poruka ove naše akcije. Ne toliko prevencija, naravno da je ona užasno bitna, nego upravo prepoznavanje i dolazak na vrijeme. Danas u suradnji s interventnim radiolozima, odnosno neuroradiolozima, mi taj ugrušak iz glave možemo izvaditi i spriječiti i smrt i invaliditet kod osobe s moždanim udarom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju