Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacuje optužbe

Ravnateljica vrtića Remetinc tvrdi da je ona pod pritiskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na optužbe Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) da zastrašuje odgojitelje zagrebačkog dječjeg vrtića Remetinec, zbog čega su neki sporazumno napustili službu, ravnateljica Merica Matijević odgovara da je u zadnjih nekoliko godina izložena sustavnom pritisku nekoliko radnica koje su, prije no što su se učlanile u sindikat, pisale anonimne prijave protiv nje.

Ravnateljica Merica Matijević tvrdi da su je te radnice prijavljivale s navodima poput "treba se javiti kad izlazimo s posla", "treba odobrenje za zamjenu smjene", ali su inspekcijski i stručno pedagoški nadzor i ostale potrebne revizije utvrdile da nema nepravilnosti u radu ustanove koju vodi.

Pročitajte i ovo Liječnica, ilustracija (Foto: Thinkstock) priča iz Njemačke Otišla je 28 minuta ranije s posla, pa dobila otkaz, tužila je bolnicu i dobila otpremninu Slika nije dostupna ''Rade plačući'' Šest radnika dalo otkaze u vrtiću: Tvrde da je ravnateljica uvela ''strahovladu''

Za tvrdnje sindikata o zastrašivanju Matijević kaže da "predstavljaju obrazac rada tog sindikata i njegovih nekoliko članica", jer samo povjerenica i zamjenica povjerenice u ustanovi traže njezinu smjenu dok ostali radnici ne žele ni smjenu niti ostavku.

Matijević tvrdi da u devet godina rada u ustanovi nije zabilježena prijava povrede dostojanstva radnika te da su predsjednica sindikata i povjerenica bile na službenom dogovoru o radu sindikata, a tada su izjavile da nema problema u odnosu sindikalnog članstva i ravnateljice.

Predsjednica sindikata Božica Žilić tvrdi, međutim, da se sa zastrašivanjem, prozivanjem radnica i davanjem opomena za navodno skrivljeno ponašanje počelo unatrag godinu dana, otkad je sindikat osnovao podružnicu u vrtiću.

"Onog časa kad bi ravnateljica poželjela da vas više nema, pozvala bi vas na razgovor u četiri oka i ponudila opciju sporazumnog raskida ugovora o radu ili otkaz skrivljenim ponašanjem", rekla je u ponedjeljak Žilić, navodeći da je radni odnos pod takvim pritiskom napustilo osmero ljudi, dok je dječja psihologinja Sanja Vidović dobila otkaz zbog skrivljenog ponašanja nakon 22 godine službe.

Ravnateljica tvrdi kako nije točno da su ti ljudi pod njezinim pritiscima napuštali radna mjesta, dok za otkaz kolegici skrivljenim ponašanjem kaže da takvom odlukom nitko nije sretan, ponajmanje ona, jer je uložila devet godina rada u izgrađivanje timske odgovornosti i rada.

Odbacuje optužbe da je otkaz dan izvan procedure, te ističe da je kolegica u ustanovi iskoristila mogućnost zahtjeva za zaštitu prava radnika u propisanom roku i propisanoj proceduri.

Matijević kaže da je "osjećaj pritiska nekih radnica zbog sudjelovanja u anonimnom podnesku stvar osobne savjesti", ali da ona ni u jednom trenutku prema tim radnicama nije mijenjala svoje ponašanje.

"Voljela bih da se SOMK uključio u problem puno prije pa bi možda pomogao da radnica uoči potrebu korigiranja ponašanja i možda do svega ne bi ni došlo“, kaže ravnateljica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene