Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veće plaće za 55.000 ljudi

Nisu svi sretni zbog rasta minimalca: "Godišnje nam je to 3,5 milijuna kuna, kako da osiguramo taj novac?"

Nada Zver (Foto: Dnevnik.hr)
Nada Zver (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Danijel Nestić (Foto: Dnevnik.hr) Danijel Nestić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Branko Grčić (Foto: Dnevnik.hr) Branko Grčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kretanje minimalca (Foto: Dnevnik.hr) Kretanje minimalca (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Čičak (Foto: Dnevnik.hr) Mirjana Čičak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Radnici, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Veće plaće od Nove godine dobit će oko 55.000 osoba koje u Hrvatskoj primaju minimalac. Od siječnja on raste za 250 kuna. Dok se Vlada hvali, poslodavci negoduju, a analitičari tvrde - sve je to zasluga pozitivnih ekonomskih kretanja.

Platna lista gospođe Mirjane od iduće godine bit će skrojena malo drugačije. S prvim danom siječnja, minimalac na koji je prijavljena raste s 3000 na 3250 kuna.

Pročitajte i ovo Hrvatska stranka umirovljenika Vladi poslala 11 zahtjeva - 3 Očekuju odgovor Jedva spajaju kraj s krajem: Umirovljenici Vladi poslali zahtjeve, poznati detalji Ilustracija divljanje cijena Život na minimalcu: Kako izgleda frižider radnika koji radi za najnižu plaću

"Svako povećanje je dapače jako dobro i lijepo ga je primiti. Pa baš da se normalno može.. ne može, ali uvijek se snalazimo", kaže Mirjana Čičak, radnica.

Povećanje minimalca Vlada je dužna razmotriti svake godine s obzirom na gospodarska kretanja. Trenutačno ga u Hrvatskoj prima 55.000 ljudi.

"Ovim povećanjem taj broj će se povećati nešto na oko 70 tisuća ljudi u statičkoj procjeni, s vremenom će on pretpostavljam, opadati", kaže Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava (HDZ).

Rast minimalca Vlada je na sjednici prikazala i u grafikonu. Posebno su istaknuli kako je, za vrijeme SDP-ove Vlade, taj rast prosječno iznosio 134 kune. U vrijeme njihove vladavine - 754 kune.

"Točno za sto eura, to je bez presedana u smislu mandata jedne vlade da je toliko povećana minimalna plaća, mislim da smo našli dobar balans onoga što je potrebno za podizanje životnog standarda naših sugrađana koji primaju minimalnu plaću", smatra Andrej Plenković, predsjednik Vlade (HDZ). Odgovor stiže od bivšeg potpredsjednika Milanovićeve Vlade.

"Vlada ima sreću da živi u vremenu kada imamo kakav takav gospodarski rast. mi u teškoj krizi nismo imali temelja niti smo mogli industrijalce, poduzetnike opteretiti s time da plaćaju veću plaću, jer nije bilo vrijeme za to", kaže Branko Grčić, saborski zastupnik (SDP).

U to vrijeme, ističe struka, u svijetu je vladala recesija, pa bi značajnije povećanje minimalne plaće značilo moguća otpuštanja radne snage.

"Činjenica je da zemlje istočne Europe rastu, većina njih i brže od Hrvatske, i teško je prosuditi kolko je tu zasluga Vlade, a kolko je to naprosto jedan pozitivni ciklus koji Vlada naravno iskorištava za ostvarivanje svojih ciljeva, a jedan od ciljeva je naravno i da budu izabrani u sljedećem mandatu", smatra Danijel Nestić s Ekonomskog instituta Zagreb.

Sadašnje povećanje minimalca itekako će osjetiti poslodavci.

"Za nas je to godišnji dodatni iznos sredstava od 3,5 milijuna kuna, dakle postavlja se pitanje kako osigurati ta dodatna sredstva", strahuje poduzetnica Nada Zver.

Smeta ih što je odluka o povećanju donesena bez detaljnih razgovora.

"Ono što nas izrazito ljuti što nema socijalnog dijaloga, što je Vlada donijela samostalno odluku i što smo je čuli iz medija", ističe Gordana Deranja iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Očekuju da im Vlada predstavi i određene kompenzacijske mjere, kako bi lakše podnijeli novi trošak poslovanja.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene