Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Milan Ramljak rekao je u nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. da nije čuo za likvidacije u tom gradu, a odbacio je i tvrdnje bivšeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca da je Osijek bio izvan kontrole središnje vlasti.


Bivši potpredsjednik Vlade zadužen za unutarnju politiku kazao je da nikada nije dobio izviješće da je Glavaš zapovijedao naoružanom skupinom koja je bila izvan zapovjednog sustava. Kao neistinite odbacio je tvrdnje ranijeg svjedoka Boljkovca, koji je izjavio da je Osijek 1991. bio izvan kontrole vlasti i da su tamo glavni bili Branimir Glavaš i Vladimir Šeks.

Vezani članci Slika nije dostupna Glavaš u Zenici nema povlašteni tretman Slika nije dostupna Sabor traži da Glavašu ukinu tužbu kojom traži plaću

'To jednostavno nije bilo tako', rekao je Ramljak, objasnivši da je bilo problema diljem Hrvatske zbog loše vertikale između središnje vlasti i pojedinih općina ali da u cjelini nijedna općina u to vrijeme nije bila izvan kontrole državne vlasti. Ramljak je rekao da se ne sjeća vremena sastanka Vrhovnog državnog vijeća na kojem je Boljkovac rekao da je Glavaš na čelu 'naoružane paralelne ekstremne organizacije', no dodao je da zna da je to bilo u vrijeme kad je već bilo odlučeno da se Boljkovca smjeni s dužnosti ministra.

Kazao je da je Boljkovac smijenjen zbog puštanja iz pritvora Željka Ražnjatovića Arkana, Gorana Hadžića i još jedne osobe te zbog toga što je prije akcije na Plitvicama o svemu obavijestio tadašnjeg saveznog ministra unutarnjih poslova. Svjedok je kazao i da su u okviru HDZ-a postojale dvije glavne struje - u jednoj su bili Glavaš, Gojko Šušak i Vice Vukojević, a u drugoj Boljkovac, Josip Manolić i Martin Špegelj. Rekao je da je i na sjednicama Vrhovnog državnog vijeća znalo doći do njihovog razilaženja, s tim da na tim sjednicama, kaže, nikad nije bio Glavaš.

Opisujući ratne prilike u Hrvatskoj 1991., svjedok je kazao da su se tada događale akcije iza kojih su bili vojna kontraobavještajna služba KOS i tajna služba UDB-a koje su nastojale oslabiti vlast. Kazao je da da nema konkretnih saznanja o djelovanju KOS-a u Osijeku, ali da se 'peta kolona' spominjala i na sjednicama Vlade. 

>> 'Šeks je osramotio Hrvatsku lažnim svjedočenjem na suđenju Glavašu'

>> Boljkovac: Glavaš i Šušak su se u Osijeku potpuno oteli kontroli

Ramljak je u kolovozu ili rujnu 1991. u više navrata odlazio u Osijek kao kordinator kriznih štabova, a od 1. do 15. prosinca tamo je boravio i kao član jedne vladine skupine. Osijek je bio bez struje, središte je bilo dijelom srušeno i u njemu je ostalo živjeti 20 posto stanovništva, kazao je. Državni odvjetnik uložio je primjedbu na iskaz svjedoka, navodeći da kao potpredsjednik Vlade vrlo malo zna za civilne žrtve u Osijeku te da ima selektivno pamćenje u pogledu onog što ide u korist Glavašu.

Prvooptuženi Glavaš je rekao da Ramljak kao svjedok obrane nije izmislio iskaz za razliku od Boljkovca, svjedoka tužiteljstva.