Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HHO traži sankcije

'Šeks je osramotio Hrvatsku lažnim svjedočenjem na suđenju Glavašu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava ocijenio je danas na novinskoj konferenciji da je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks lažno svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu, pa smatraju da on više ne može obnašati dužnost potpredsjednika Sabora ni ostale dužnosti u vlasti.

Ratni zločini u Osijeku su postojali, ne može se reći da se za njih ne zna, pa je očigledno da je riječ o lažnom svjedočenju, rečeno je na konferenciji za novinare HHO-a.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac REAKCIJA NA VRAĆANJE ODLIKOVANJA GLAVAŠU Pupovac: ''Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'' Branimir Glavaš RATNI ZLOČINAC Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena''

Šeks prema Zakonu o kaznenom postupku nije morao svjedočiti ako bi ga to izložilo sramoti ili kaznenom progonu, ali ako se već prihvatio toga onda je bio dužan govoriti istinu i sve što zna, no smatramo da je u najvećoj mjeri prešutio ono što zna, rekao je član HHO-a, pravnik i bivši saborski zastupnik Mladen Godek.  On je pročitao izjavu HHO-a u kojoj je ocijenjeno da je Šeks svjedočenjem i odnosom prema pravdi osramotio ne samo sebe, nego i Hrvatsku u cjelini. 

>> Šeks: Ubijali su KOS-ovci u hrvatskim odorama

HHO navodi da je Šeks, koji je i predsjednik saborskog Odbora za Ustav i poslovnik i kojega je predsjednik Stjepan Mesić nedavno odlikovao ordenom za doprinos razvoju demokracije i ustavnog poretka, 1991. obnašao ključne dužnosti u Osijeku. Stoga su u HHO-u očekivali da će kao jedan od najutjecajnijih političara prepoznati važnost svog svjedočenja i preuzeti barem djelić odgovornosti za tragična zbivanja u Osijeku 90-ih godina. Umjesto toga, Šeks se, smatraju, svojim svjedočenjem narugao pravosuđu i zgrozio javnost iznesenim tezama i neistinama.

U HHO-u kažu da ne ulaze u pitanje relevantnosti njegovog svjedočenja i utjecaja na konačan ishod suđenja, ne prejudiciraju ničiju nevinost ni krivnju ali upozoravaju na pogubne posljedice daljnjeg gubljenja vjerodostojnosti ugleda Hrvatske.

'Šeksove izjave, poput one da je u Osijeku u jesen 1991. djelovala 'peta kolona' koja je ubijala i pljačkala te slijedom toga ta fantomska skupina snosi odgovornost i za zločine koji su predmet suđenja Glavašu, podsjeća na velikosrpsko tumačenje kako su masakr na tržnici Markale u veljači 1994. krivi branitelji Sarajeva', kažu u HHO-u.

Drže da su na te laži dolično reagirali tek pokoji novinar i aktivist za ljudska prava, a da se najveći dio političke elite u vlasti i oporbi nije izjasnio o Šeksovom svjedočenju, što je, smatraju, samo kontinuitet izigravanja pravde i zataškavanja ratnih zločina.

Navodeći kako je monitoring postupka protiv Glavaša razotkrio brojne nepravilnosti, u HHO-u podsjećaju da je Glavaš i dalje saborski zastupnik bez obzira što je optužen za ratni zločin, da većina u Saboru to prihvaća normalnim te da je njegov glas, osim toga, bio presudan prilikom odlučivanja o dva zakona.

Sve to ukazuje na činjenicu da se hrvatska pravna država cinično ruga dostojanstvu žrtava, mučenih i brutalno pobijenih hrvatski građana srpske nacionalnosti, zaključuju u HHO-u iz kojega najavljuju da će svoju izjavu dostaviti na 300 adresa, uključujući i Državno odvjetništvo.

Šeks: Ovo je prljavi nasrtaj na slobodu sudstva i pravnu državu

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odbacio je danas optužbe HHO-a da je lažno svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu, ističući da je riječ o 'besprizornom pokušaju besprizorne skupine ljudi da uzme pravdu u svoje ruke'. Šeks je novinarima u Saboru izjavio da će o tome što je istina odlučivati sud, a ne HHO.

'To je prljavi nasrtaj na slobodu sudstva i pravnu državu, nečuven pokušaj da uzmu pravdu u svoje ruke i sami ocjenjuju, procjenjuju i presuđuju', rekao je Šeks.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene