Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konačno su se doznali detalji Ostojićeva masterplana - plana razvoja hrvatskog zdravstva. Funkcionalnom integracijom smanjit će broj bolnica. U nekim sektorima će se smanjiti broj kreveta, a u drugima povećati.


Održana je konferencija za novinare ministra zdravlja Rajka Ostojića na kojoj je javnosti predstavljen Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016.

Vezani članci Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Martina Bolšec Oblak Luetić reagirao na Plenkovićevu izjavu o cijepljenju: "Čudi me to." Otkrio i kad očekuje vrhunac četvrtog vala

'Ključ i cilj nam je pacijent, sigurnost pacijenta, kvalitetna zaštita i zadovoljstvo - ukratko pacijent u središtu zdravstvenog sustava', rekao je na predstavljanju masterplana ministar Ostojić.

'Kasnim s prezentacijom 18 dana, ali u zbilji kasnimo, 15, 18, 20 godina', rekao je Ostojić misleći pritom na činjenicu da se jasna strategija zdravstva nikada u Hrvatskoj nije ovako definirala.

Masterplan se radio na osnovi ključnih dokumenata i prema dva načela - načelu supsidijarnosti i na načelu funkcionalne integracije. Supsidijarnost podrazumijeva rješavanje zdravstvenih problema na najnižoj mogućoj razini.

Hrvatska se, prema masterplanu dijeli na četiri regije - središnja i sjeverna, istočna, južna i zapadna regija. Ministar naglašava kako su posljednjih mjeseci već smanjili broj bolnica integriravši neke ustanove, a funkcionalna integracija se nastavlja u svim regijama.

Kaže kako, unatoč smanjenju broja bolnica planiraju povećati kapacitete za dugotrajno liječenje, palijativnu skrb, specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite te dnevnih bolnica.

Tri su cilja masterplana, kaže ministar Ostojić - povećati dostupnost zdravstvene zaštite, unaprijediti kvalitetu i učinkovitost te povećati djelotvornost.

Masterplanom se planira uštedjeti oko 400 milijuna kuna na temelju ukupnih kapaciteta i strukture kapaciteta s ciljem povećanja popunjenosti na 85%, a prosječno trajanje boravka u bolnici smanjiti za do 30%. U sljedeće tri godine srezat će se broj kreveta s 15.507 na 10.510 dok će se, istovremeno, povećati kapacitet dnevnih bolnica i to s 2421 na 3489 kreveta.

Prvi otkrivamo detalje masterplana: Evo što čeka pacijente

Ministarstvo zdravlja izradilo je Nacionalni plan razvoja s ciljem poboljšati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite pacijentima, stvoriti novu mrežu bolnica i omogućiti racionalnije upravljanje bolničkim troškovima. Nacionalni plan razvoja bolnica donosi se po prvi puta u Hrvatskoj, a riječ je o jednom od strateških dokumenata Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook