Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masterplan zdravstva

Ostojić: Kasnim s prezentacijom 18 dana, ali realno, kasnimo 20 godina...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konačno su se doznali detalji Ostojićeva masterplana - plana razvoja hrvatskog zdravstva. Funkcionalnom integracijom smanjit će broj bolnica. U nekim sektorima će se smanjiti broj kreveta, a u drugima povećati.

Održana je konferencija za novinare ministra zdravlja Rajka Ostojića na kojoj je javnosti predstavljen Nacionalni plan razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u RH 2014.-2016.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar obećao Liste čekanja do kraja godine mogu se smanjiti i do 60 posto Slika nije dostupna Konačni pravorijek Ostojić: Do kraja tjedna odlučit ćemo o smjenskom radu u bolnicama

'Ključ i cilj nam je pacijent, sigurnost pacijenta, kvalitetna zaštita i zadovoljstvo - ukratko pacijent u središtu zdravstvenog sustava', rekao je na predstavljanju masterplana ministar Ostojić.

'Kasnim s prezentacijom 18 dana, ali u zbilji kasnimo, 15, 18, 20 godina', rekao je Ostojić misleći pritom na činjenicu da se jasna strategija zdravstva nikada u Hrvatskoj nije ovako definirala.

Masterplan se radio na osnovi ključnih dokumenata i prema dva načela - načelu supsidijarnosti i na načelu funkcionalne integracije. Supsidijarnost podrazumijeva rješavanje zdravstvenih problema na najnižoj mogućoj razini.

Hrvatska se, prema masterplanu dijeli na četiri regije - središnja i sjeverna, istočna, južna i zapadna regija. Ministar naglašava kako su posljednjih mjeseci već smanjili broj bolnica integriravši neke ustanove, a funkcionalna integracija se nastavlja u svim regijama.

Kaže kako, unatoč smanjenju broja bolnica planiraju povećati kapacitete za dugotrajno liječenje, palijativnu skrb, specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite te dnevnih bolnica.

Tri su cilja masterplana, kaže ministar Ostojić - povećati dostupnost zdravstvene zaštite, unaprijediti kvalitetu i učinkovitost te povećati djelotvornost.

Masterplanom se planira uštedjeti oko 400 milijuna kuna na temelju ukupnih kapaciteta i strukture kapaciteta s ciljem povećanja popunjenosti na 85%, a prosječno trajanje boravka u bolnici smanjiti za do 30%. U sljedeće tri godine srezat će se broj kreveta s 15.507 na 10.510 dok će se, istovremeno, povećati kapacitet dnevnih bolnica i to s 2421 na 3489 kreveta.

Prvi otkrivamo detalje masterplana: Evo što čeka pacijente

Ministarstvo zdravlja izradilo je Nacionalni plan razvoja s ciljem poboljšati dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite pacijentima, stvoriti novu mrežu bolnica i omogućiti racionalnije upravljanje bolničkim troškovima. Nacionalni plan razvoja bolnica donosi se po prvi puta u Hrvatskoj, a riječ je o jednom od strateških dokumenata Vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene