Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konačno završen

Prvi otkrivamo detalje masterplana: Evo što čeka pacijente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugo najavljivani masterplan trebao bi spasiti hrvatsko zdravstvo. Ministar Ostojić napokon ga je završio i biti će predstavljen u utorak.

Nova organizacija bolnica i drugačiji raspored liječnika - to je sukus dugo-najavljivanog masterplana koji bi trebao spasiti hrvatsko zdravstvo. Ministar Rajko Ostojić ga je konačno završio, a prezentacija je zakazana za utorak. Dnevnik Nove TV prvi otkriva što čeka pacijente.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objedinjavanje, ne zatvaranje Doznajte što pacijentima donosi zdravstveni masterplan Slika nije dostupna 'Mogli smo ga i mi izraditi' HDZ o Vladinom masterplanu bolnica: 'Izradila ga je francuska agencija s balkanskom pameti'

Zdravstvene usluge na godinu stoje gotovo 22 milijarde kuna. Što donosi nova organizacija - manje novca ili manje usluga?

U Ministarstvu zdravlja tvrde da će nama zapravo biti sve isto. Samo dobrom preorganizacijom sustava, bolnica, odjela pacijenti će dobit bolju uslugu, a trošit će se manje novca, no to ćemo tek vidjeti.

Hrvatski zdavstveni sustav je ovakav: Imamo pet kliničkih bolničkih centara, 3 kliničke bolnice, 4 klinike, 22 bolnice (to su zapravo županijske bolnice), 28 specijalnih bolnica i 3 lječilišta - ili 65 bolnica u zemlji od 4 ipol milijuna stanovnika.

Ono što je svakako važno je cijeli novi koncept ustroja Hrvatske ili bolje rečeno načina na koji će se pružati zdravstvene usluge. Hrvatska će biti podijeljena u četiri regije zdravstenog planiranja: Istočnu regiju koja obuhvaća Slavoniju, sjevernu i središnju regiju koja je najveća i obuhvaća najveći broj stanovnika, zapadnu regiju (Lika, Primorje, Istra) i južnu regiju (Dalmacija). U te četiri regije će se spajati odjeli, neke bolnice biti glavne ili biti važne. Najvažnije je da bi u svakoj županiji jedna bolnica trebala biti glavna, a ostale pomoćne koje bi davale usluge svima.

Kako bi to u praksi izgledalo?

Ako slomite ruku u Metkoviću nećete ići ni u Split ni u Dubrovnik. To ćete riješiti u Metkoviću. Ali za velike i kompleksnije zahtjeve naravno da će se neke stvari raditi na jednom mjestu, a ne kao što se do sada pokušavalo raditi kod specijalista u svakoj županiji.

Uzmimo primjer KBC Osijek i OB Našice. Naravno da će se u Osijeku rješavati većina specijalističkih problema, ali u Našicama ono što je svakako najvažnije. Slično je u Brodsko-posavskoj županiji gdje su OB Slavonski Bord i OB Nova Gradiška.

Ono što je također važno - KBC Sestre milosrdnice, jedan od najvećih u zemlji, bit će referentni za Zabok, Karlovac i Ogulin. Znači one važnije specijalističke pretrage, neke zahvate operacijske rješavat ćete tamo, ali sve ostale lakše zahvate, lakša liječnja rješavat ćete u Ogulinu, Karlovcu ili Zaboku.

Važno je i spajanje/ukidanje odjela. Povećava se broj odjela, točnije 15 kreveta za jedan odjel, što znači da će biti manje šefova, ali će i na drugačiji način biti to po brojnim bolnicama organizirano. Neki odjeli će nestajati.

Do sada je HZZO plaćao bolnicama usluge po krevetu, znači koliko dana pacijent leži u krevetu. Ubuduće će se to plaćati primjeri po usluzi.

Krevet i način na koji će se dijeliti kreveti su koncepti novog preustroja zdravstva. U ovome trenutku

smanjit će se broj onih kreveta gdje će se ljudi liječiti s lakšim bolestima. Tih akutnih kreveta bit će manje od 5000. Do sljedeće dvije godine takvih kreveta će biti 10510.

Znači li to da ćete imati manju uslugu?

Ne! Mijenja se cijeli koncept zdravstva i uvode se dnevne bolnice. Ono što možete operirati i riješiti u 24 sata to ćete riješiti, ali nećete pet dana čekati operaciju na krevetu i na taj način povećat će se broj dnevnih bolnica za 3489, ali i onih kreveta za najteže bolesnike koji trebaju 24-satnu njegu i takvih će kreveta također biti više. Cijeli koncept lijepo je zamišljen na maketi, a kako će izgledati u praksi vidjet ćemo.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene