Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da će se odluka o Uljaniku donijeti nakon što se obave još neki razgovori, među inim, i konzultacije s europskim partnerima te da se pritom mora voditi računa o svim aspektima.

Galerija Radnici Uljanika zavarili su ulaze u brodogradilište (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) - 4 Radnici Uljanika zavarili su ulaze u brodogradilište (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) - 3 Radnici Uljanika zavarili su ulaze u brodogradilište (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) - 2 +0 Radnici Uljanika zavarili su ulaze u brodogradilište (Foto: Duško Marušić/PIXSELL) - 1

"U ovom trenutku moramo voditi računa o svemu, o brodogradnji, o pravima radnika, o političkoj, ekonomskoj, financijskoj, socijalnoj, regionalnoj i europskoj dimenziji i u konačnici donositi odluke koje moraju biti sagledane i kroz širu sliku. Ako gledate da je jedan od glavnih prioriteta fiskalna konsolidacija, izlazak iz postupka prekomjernog proračunskog manjka i prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, svi pozitivni gospodarski pokazatelji, što je bitno zadržati", rekao je Plenković novinarima.

Vezani članci Nadzor financija propalog Uljanika - 1 Slučaj Uljanik: Sud u Rijeci odlučuje o optužnici i izdvajanju nezakonitih dokaza Mislav Bago ispred slike aviona U Uljanik smo "bacili" 4,5 mlrd. kuna. Umjesto toga mogli smo kupiti avione, sagraditi Pelješki most ili svakoj bebi dati 120.000 kuna

"Nije svejedno izložiti se ponovno iznosima koji će praktički ići i do iznosa koji su u ovom trenutku skoro dvostruko veći od projiciranog koliko nas košta varijanta isplate obveza sukladno stečaju. Čuli ste jučer to je 557,5 milijuna eura, a od toga smo već dobar dio, skoro 420 milijuna eura platili. No, donosit ćemo odluke kada se još malo konzultiramo i kad obavimo još neke razgovore i ovdje s našim europskim partnerima", rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Plenković je rekao da želi podsjetiti radnike Uljanika i 3. maja da je sve što su prošle godine primili došlo iz državnog proračuna slijedom odluke vlade.

"To nisu bila jamstva za brodove, za što smo u prosincu, siječnju, veljači i početkom ožujka isplatili 3,1 milijardu kuna, nego sanacijsko jamstvo u iznosu od 716 milijuna kuna, pokušaj da se ide u restrukturiranje. Taj pothvat nažalost nije uspio, nije bio verificiran ni od naših resora, ni od strane EK-a", rekao je premijer.

Radnici Uljanika zavarivanjem vrata blokirali dva ulaza u brodogradilište

Radnici pulskog Uljanika od četvrtka u 13 sati ponovno su u štrajku, a zavarivanjem vrata blokirali su dva od tri službena ulaza u brodogradilište kao još jedan oblik pritiska na Vladu, koja bi, smatraju u Štrajkaškom odboru, trebala hitno, već danas donijeti odluku o tome što će biti s radnicima i brodogradnjom u Puli.

"Ovo je simbolično "stavljanje ključa u bravu" koje radnici svakako žele izbjeći. Zavarena su dva od tri ulaza u Uljanik, a na svakom će ulazu biti po dva člana Štrajkaškog odbora. Dakle, od danas smo u štrajku jer nismo dobili pozitivne informacije ni od Vlade ni od Uprave Uljanika", poručio je predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Ponovio je kako od Vlade traže da prihvati plan restrukturiranja ili da odobri kredit za isplatu plaće radnicima, koji su već sedam mjeseci bez plaće.

"Neka Vlada čim prije donese odluku, mi nemamo više vremena za čekanje. Želimo danas hitan odgovor, ne želimo da se brodovi odvlače iz Pule, želimo ih dovršiti ovdje. Mi smo ih počeli, mi ćemo ih dovršiti", rekao je Cerovac.

Po njegovim riječima, radnici se ne žele pomiriti s takvim stanjem, ne mogu raditi gladni, a već tri mjeseca uzastopce rade kako bi dokazali da su spremni zarađivati svoje plaće.

"Upravo zbog nebrige države, odnosno Vlade, gubimo brod, plaćaju se nepotrebno penali, a sve bi se to izbjeglo da se pravodobno reagiralo. Ulazi u Uljanik su zatvoreni do daljnjega, sve dok se ne riješiti pitanje pulskog brodogradilišta", istaknuo je Cerovac i dodao da ulaz u Uljanik neće dopustiti ni kooperantima koji rade na kruzeru.

Na pitanje novinara je li Uprava društva upoznata sa svime i što očekuju od strateškog partnera u ovoj situaciji, Cerovac je odgovorio kako je Štrajkaški odbor izvijestio Upravu Uljanika o njihovim aktivnostima, a od strateškog partnera Tomislava Debeljaka očekuju pomoć i da se očituje o novonastaloj situaciji.

"Odlazak u Zagreb trenutačno nije opcija premda razmišljamo i o tome. Još nismo odlučili, čekamo reakciju kolega iz '3. maja', koje pozivamo da nam se pridruže i zajednički pokažemo nezadovoljstvo", zaključio je Boris Cerovac

Po njegovim podatcima, u Uljanik grupi trenutačno je 2740 radnika, a dosad je s iz Pule i Rijeke na razini grupacije otišlo njih 1800.

Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko je rekao kako se razmišljalo i o izlasku na ulice, no ostalo ih je premalo.

"Mislili smo izaći na ulice, ali nas je ostalo premalo. Ljudi su se razboljeli, psihički i fizički su ugroženi. Sve je to jedna velika sramota Vlade koliko nas zavlači", poručio je Šverko. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju