Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje neizvjesnost

Radnici Uljanika ponovno strahuju: Sve je bliži rok nakon kojeg je izvjesno samo jedno rješenje

Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
I dalje traje neizvjesnost za 4500 radnika Uljanik grupe. Upitno je hoće li uskoro dobiti zarađenu plaću za rujan, ali i hoće li uspjeti izbjeći stečaj. Podsjetimo rok za deblokiranje računa sve je bliži. Dok država očekuje da će problem riješiti netko drugi - konkretnog rješenja dramatične situacije za sada nema.

Radnici Uljanika strahuju hoće li dobiti svoje pošteno zarađene plaće za rujan. Ako do 15. listopada plaća ne sjedne - plan radnika jasan.

Pročitajte i ovo Prozvan Danko Končar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Drama se nastavlja Uljanik i dalje u dubokoj krizi: U nedjelju se odlučuje o štrajku, prozivke na račun Končara pljušte sa svih strana Prosvjed radnika brodogradilišta (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik uprave dao mandat na raspolaganje Tisuće radnika Uljanika na ulicama Pule, ministar gospodarstva: "Isplata plaća do petka je prioritet Vlade"

"Želim vjerovati da će plaća biti isplaćena do tada jer u suprotnom neće biti nikome dobro. Neće biti dobro za nas radnike ali neće biti dobro niti za političare. Ni u puli ni u Istri ni u Hrvatskoj", kaže oris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Stečaj nikako ne odgovara radnicima trećeg maja koji je u sklopu Uljanik grupe. Sindikalist Jure Šoljić apelira. "Za 3. maj ne postoji stečaj nego likvidacija. Stoga 200. listopada Jure Šoljić će izvesti strojeve van", poručuje.

Iz Koprivnice o plaćama radnika ministar financija tek kratko. "Mi smo već sami rekli plaće smo na neki način obećali i to smo isporučili rekli smo već nebrojene puta i kolega Horvat i ja da je ograničen manevarski prostor", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Osim prostora - nema ni vremena. Radnici očekuju najgori scenarij ako do 24. listopada Uljaniku ne bude odblokiran račun.

"Stečaj je realna opcija mada mislim da se nikom taj stečaj ne isplati ni državi ni radnicima niti uljaniku niti nikome, ali budimo realni stečaj je jedna od realnih opcija na stolu", kaže Samir Hadžić iz Stožera za obranu Uljanika.

Idejom restrukturiranja koja bi obuhvatila i prenamjenu zemljišta - sindikalisti nisu zadovoljni. "To je skroz neprihvatljivo za nas u sindikatima jer to zanči gašenje brodogradilišta i prenamijena našeg terena u nekretninski biznis što baš ama baš nikako nećemo dozvoliti", ističe Cerovac.

Toj ideji nisu skloni ni u gradu Puli. "Ono što je nama bitno ponavljam jest sačuvati brodogradnju kao djelatnost. Sačuvati čim veći broj radnih mjesta. Što se tiče samog prostornog planiranja znamo da ćemo uvijek zaštiti interes radnika Uljanika", kaže Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Ministar Horvat novi plan restrukturiranja još nije dobio. Potvrđuje kako za sutra ima dogovoren razgovor s potencijalnim partnerima iz Ukrajine. "Vrijeme curi ja isto čekam kao i novinari kao i hrvatska javnost kao i sudionici procesa. Ja sam zadnji koji zaziva da do stečaja dođe", kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

Iz Kermas Energije potvrđuju kako su i dalje zainteresirani za Uljanik Grupu. Dok država očekuje kako će problem Uljanika riješiti netko drugi - radnici pak sve nade polažu isključivo u državu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene