Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako stvari izgledaju u privatnom sektoru, najbolje govori primjer tvrtke Kompas. Njihovi radnici mjesecima ne dobivaju plaću prvenstveno zato, tvrdi vlasnik, što posluju upravo s tvrtkama u državnom vlasništvu.


'Mi ne tražimo ništa nego samo svoju plaću i ono što nam pripada', to je jedini zahtjev radnika riječkog Kompasa koji se bavi proizvodnjom navigacijske i protupožarne nautičke opreme, a koji su posljednju plaću dobili za studeni. Doprinosi im pak nisu plaćeni od lipnja prošle godine. 'Od sedmog mjeseca kada je došla v.d. direktorica mi nismo ni jedan novi posao dobili, znači ona i gospodin kojeg je Markanović poslao uopće se nisu potrudili', rekao je Siniša Marmilić, radnik. Vlasnik Mato Markanović, o komu se pričalo da je bio zainteresiran za kupovinu 3. Maja, priznaje kašnjenje plaća.

Vezani članci Novčanice Porasla prosječna plaća u Zagrebu, ovo su djelatnosti s najvišim i najnižim primanjima Slika nije dostupna Hoće li Vlada ovim planom uspjeti sačuvati radna mjesta?

'Plaće će biti rješavane s plaćanjem 3. maja koji nije mjesecima platio, a i drugih brodogradilišta. Problem Kompasa je što radi isključivo s brodogradilištima', rekao je Mato Markanović, vlasnik Kompas d.o.o. telefonom. I nije samo 3. maj dužan, Kompas je zauvijek izgubio 900 tisuća kuna zbog stečaja Viktor Lenca. 'Mi smo 18.2. pokrenuli prijedlog za pokretanje stečaja i sad je to na trgovačkom sudu i čekamo da se to riješi', rekao je Seido Mladenić, radnik. 'Mi smo danas opet dali pozajmicu da ih deblokiramo. Mislim da bi stečajem najmanje dobili radnici', kaže Markanović.

Od prvog travnja Kompas dobiva novu upravu, kaže Markanović. Radnici koji nisu proizvodnih zanimanja ubrzo bi mogli postati višak. 'Odmah smo vidjeli da gospodin Markanović nas ne želi tu držati, nego nas je ostavio sve bez plaće i jednostavno htio da mi jedan po jedan odemo', rekao je Ivan Čikanović, radnik. Markanović tvrdi da mu nije cilj zatvoriti Kompas, nego samostalni rad bez pozajmica. A to se može samo sa stabilnim brodogradilištima. Kako sada stvari stoje, ovi će radnici još neko vrijeme čekati bolja vremena.