Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine radnika bez posla

Slika propasti i rasprodaje hrvatske industrije: Radnici 10 godina čekaju plaće, Lučka uprava u napuštenoj zgradi planira - hotel

Aktualno Galerija Prostor u kojem se nalazilo Dalmacijavino - 2 Prostor u kojem se nalazilo Dalmacijavino - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prostor u kojem se nalazilo Dalmacijavino - 1 Prostor u kojem se nalazilo Dalmacijavino - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bivši radnici Dalmacijavina - 2 Bivši radnici Dalmacijavina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bivši radnici Dalmacijavina - 1 Galerija 1/4 >>
Dalmacijavino, tvrtka čije je propadanje i štrajkove Dnevnik Nove TV pratio godinama, iza sebe je ostavio stotine radnika bez posla. U stečaju su za mali novac rasprodane nekretnine diljem zemlje. Oko 500 radnika traži zaostalih šest plaća i otpremnine. U petak su to zatražili i pred svojom bivšom zgradom u splitskoj luci.

U splitskoj luci, s jedne strane su kruzeri i palme, a s druge strane zgrada Dalmacijavina. Devastirana i puna smeća, odavno je scenografija za horor film.

Pročitajte i ovo Ivica Puljak, gradonačelnik Splita Ne stišava se bura Grad Split zadužuje se za ogromnu svotu, Puljak: "Očekujemo da će gradski vijećnici to podržati" Kaotični prizori iz Splita Javni red i mir Kako stati na kraj razularenim turistima? Split kreće u obračun, kazne su brutalne

U petak ujutro su pred nju, nakon dugo vremena, stigli radnici Dalmacijavina.

Na pitanje kakav je osjećaj stajati ponovno na tom mjestu, Nikola odgovara: "Mučan, uhvati me nostalgija i tjeskoba".

Šest zaostalih plaća i otpremnine; 554 radnika već 10 godina traži oko 64 milijuna kuna.

"Većinom su došli iz potrebe, ove mirovine koje ljudi imaju ne mogu ni za lijekove", rekao je Petar Galić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Sofije Preljvukić.

"Nalazim se u kažnjeničkoj prisilnoj mirovini", dodaje Anka Plazonja.

Pogoni i vinogradi po cijeloj Hrvatskoj

Dalmacijavino je vinograde i pogone imalo po cijeloj Hrvatskoj, ranije i po Jugoslaviji. Uzalud su im masovni prosvjedi. Sve je rasprodano u stečaju. Kažu - za sitniš.

Zgradu u luci država je 2011. odlukom dala državnoj Lučkoj Upravi i tako im je oduzela.

"Dalmacijavino je podnijelo tužbu protiv Republike Hrvatske za naknadu za oduzetu zgradu u luci", kazala je Danica Stipović, predstavnica radnika Dalmacijavina.

Drugi izvor novca za radnička potraživanja leži i na računu na Trgovačkom sudu u Splitu. Jer, od prodaje brojnih nekretnina još je ostalo.

"Na Trgovačkom sudu još ima 52 milijuna kuna", dodaje.

No, ako se naplati država sa svojim potraživanjima, opet im neće ostati ništa. Iako je, ističu radnici, mnogima država izbrisala milijarde poreznog duga, njima zastaru poreza ne priznaje.

Radnici umrli čekajući novac

Čeka se odgovor viših instanci. A mnogi su radnici čekajući to i umrli.

"Molimo Vladu Republike Hrvatske da pronađe model, a modela ima, ako Vlada želi i hoće", rekla je Stipović.

"Zašto država nema sluha, a ima sluha za one hohštaplere, za otpremnine koje ne zasluže, koji su doveli poduzeće u propast?", pita se Nikola.

Lučka uprava kao sadašnji vlasnik zgrade želi dobar sadržaj za luku. Već traže investitore u zgradu.

"Sve u funkciji luke i Grada, ali najvjerojatnije hotel", rekao je Branko Grgić, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Split.

Luka treba razvoj. Ali Dalmacijavino - slika je propasti i rasprodaje hrvatske industrije. I nitko za ništa ne odgovara. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene