Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BURNO U SPLITU

Splićani poslali oštre poruke premijeru i ministrima: "Mi trebamo živjeti s 4000 kuna, a oni žive s 25 tisuća..."

Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mario Jurič uživo iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Mario Jurič uživo iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Dvije milijarde kuna vrijedni projekti stižu u Splitsko-dalmatinsku županiju. Potvrđeno je to danas na posebnoj sjednici Vlade u Splitu. Prometna infrastruktura, ustupanje državnog zemljišta te brojni projekti financirani iz europskih fondova. Tek je dio onoga što je potpisano i dogovoreno u Splitu. Pljuštala su obećanja, ali i ljutnja ogorčenih radnika propalih tvrtki.

S mjesta na kojem su nekada zarađivali svoj kruh, tvornice Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci, krenuli su ogorčeni bivši radnici prema Banovini.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

„Nude nam neki minimalac od 4 tisuće kuna. Mi trebamo živjeti s 4 tisuće kuna, a oni žive s 25 tisuća kuna", čulo se danas iz megafona.

Od Vlade traže pomoć u dobivanju otpremnina. 500-tinjak bivših radnika potražuje oko 64 milijuna kuna.

"Oni su toliko bešćutni, oni nisu gladni, nismo ni mi gladni, jer radimo, snalazimo se , radimo u polju, na sve načine, al nije pošteno da nam ne daju naše, što je naše ostalo u Dalmacijavinu", kaže Mila Palada, bivša radnica Dalmacijavina.

Četiri godine bez primanja

Ivan Vugdelija, bivši radnik Dalmacijavina kaže kako četiri godine nema nikakva primanja.

„Dobio sam otkaz pod bolovanjem ,slomio sam kičmu, a 4 godine bez ikakvih primanja, ja sam evidencijski broj na birou", kaže Ivan.

Nakon sjednice Vlade, prosvjednike je primio premijer Plenković. Ne zna hoće li se država odreći svojih potraživanja u korist radnika.

Prosvjedi dočekali Vladu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mario Jurič uživo iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Nije u ovom trenutku nakon sastanka od 15 minuta realno reći decidiran odgovor na to pitanje, za to treba dodatna pravna analiza", poručio je premijer nakon sastanka.

"Neka ruše skupa sa mnom"

Prosvjedovali su i stanari Brodosplitova hotela za samce. Boje se da će im se oduzeti stanarsko pravo.

"Ja ne idem. Taman da se ruši, neka ruši skupa sa mnom i s njim", kaže stanarka zgrade Natalija Biloš.

Umiruje ih ministar državne imovine Goran Marić.

"Nije moguće etažiranje i prenamjena hotela za samce u višestambenu građevinu. Ne mijenja se status korisnika hotela za samce koji i dalje ostaju korisnici nekretnine kao i do sada", kaže Marić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene