Stotinjak bivših radnika Dalmacijavina u stečaju jutros se okupilo u Trajektnoj luci Split, ispred zgrade nekadašnje tvornice te su preko Rive stigli na Zapadnu obalu, ispred zgrade Banovine, gdje su dočekli premijera Andreja Plenkovića i ministre prosvjedujući i tražeći da s njim ili s nekim od ministara razgovaraju o njihovim potraživanja koje iznose 64 milijuna kuna.

Galerija Članove Vlade u Splitu su dočekali prosvjednici (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Prosvjed radnika Dalmacijavina u Splitu (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Prosvjed Dalmacijavina u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) +0 Prosvjednica u Splitu (Foto: Dnevnik.hr)

Radnici su nosili transparente na kojima je, među ostalim pisalo "Dalmacijavino najveći stečaj-najveća nepravda", "Otpremnine=trajektna luka", "Vidje Hrvatska puno čuda al' ne nađe štrika za toliko Juda". Dok u Banovini traje sjednica Vlade prosvjednici pod prozorom izvikuju "Živjela Hrvatska" i "Javi se".

Vezani članci Prosvjed u Češkoj Europom se šire prosvjedi zbog mirovinske reforme: "Vlada ignorira socijalni dijalog" Andrej Plenković Vlada povećala osnovicu za naknade: "Napravljen je iskorak za više od 2500 udomitelja"

U poslijepodnevnim satima premijer sa sastao sa radnicima iza zatvorenih vrata.

"Mogu reći da smo razumjeli njihovu poruku, njihova traženja, koja se prvenstveno tiču pitanja otpremnina. Mi ćemo pokušati u daljnjim konzultacijama i dijalogu vidjeti postoje li zakonita i pravična rješenja za ovaj problem", rekao je Plenković nakon sastanka te dodao da su sastanku prisustvovali ministrica gospodarstva, Martina Dalić, te ministar financija, Zdravko Marić.

Predstavnica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović je rekla da nakon velike korespondencije s Vladom i ministrima nisu dobili nikakve odgovore iako znaju da su svi oni upoznati s problemima Dalmacijavina i zahtjevima radnika.

"Nadamo se, očekujemo i vjerujemo da je Vlada RH došla s konkretnim rješenjem u Split. S obzirom da će rješavati velike probleme tako mogu riješiti i probleme 552 djelatnika Dalmacijavina koji često hodaju po ulicama tražeći svoja prava", rekla je Stipović.

Još je jednom podsjetila kako traže da se isplate radnička potraživanja u iznosu od 64 milijuna kuna, koja se nalaze na depozitnom računu Trgovačkog suda. Smatraju da se takvim činom ne bi oštetio državni proračun, a da bi se riješila nepravda koja je nanesena radnicima Dalmacijavina u stečaju.

Kupovnina koju je uplatio kupac tvrtke i njenih nekretnina poduzetnik Marinko Zadro - deponirani su na Trgovačkom sudu u Splitu, a taj je sud krajem veljače naložio da se izradi prijedlog raspodjele te kupovnine, no koliko je javnosti poznato to dosad nije učinjeno.

Osim radnika "Dalmacijavina" pred Banovinom su prosvjedovali i stanari zgrade u Vukovarskoj 81, u samačkom hotelu kojeg Vlada danas daruje gradu Splitu. Oni traže da im se omogući otkup stanova u kojima žive nekoliko desetljeća.

Osim tog prosvjeda u 18 sati na mostu u Ulici Domovinskog rata, koji spaja dva gradska kotara - Pujanke i Brda, očekuje se okupljanje prosvjednika koje će predvoditi Robert Pilipović iz građanske inicijative "Vrijeme je da narod kaže dosta". On je javnosti postao poznat nakon što je proteklog ljeta za vrijeme velikog požara u Splitu i okolici u Žrnovnici prilikom dolaska na požarište i posjeta vatrogascima verbalno napao premijera Andreja Plenkovića.

Kao razlog dolaska na most Pilipović je naveo dolazak predsjednika i članova Vlade u Split zbog čega su organizirali akciju "Spustimo rolete i pokažimo da nisu dobro došli u naš grad". Pozvali su građane Splita da spuštanjem roleta i izvješenim transparentima na balkonima pokažu stav, kako su naveli, prema ljudima koji državu vode u propast. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju