Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici radne skupine za izradu prijedloga novog obiteljskog zakona ustvrdili su da su neistinite tvrdnje nekih medija po kojima bi se novim zakonom ukinula izjednačenost bračne i izvanbračne zajednice te da izvanbračni drugovi ne bi mogli posvajati djecu.


Koordinatorica radne skupine Ljubica Matijević Vrsaljko rekla je na konferenciji za novinare u Ministarstvu socijalne politike i mladih da su izvanbračne zajednice izjednačene s bračnim zajednicama u cijelom nizu stvari te se njihov status ni na jedan način neće dirati.

Vezani članci Obitelj (Foto: Guliver/Thinkstock) Voditeljica radne skupine za obiteljski zakon: ''Nacrt koji je objavljen je onaj koji je dostavljen ministrici'' Nada Murganić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Donosimo 5 stvari po kojima bi se novi Obiteljski zakon mogao znatno razlikovati od onog aktualnog (ako ga usvoje)

Naglasila je da teze za Obiteljski zakon, koje su objavljene na ineternetskim stranicama Ministarstva ne dovode u pitanje izjednačavane izvanbračne i bračne zajednice.

Definiranje izvanbračne zajednice s trajanjem tri godine nije novina u obiteljskom zakonodavstvu, kazala je članica radne skupine Ines Bojić.

"Predbračno savjetovanje ne mora biti obvezno"

Matijević Vrsaljko objašnjava da se izvabračna zajednica i ranije priznavala onima koji zajedno žive tri godine, odnosno i kraće ako imaju zajedničko dijete, dok bi se novim zakonom priznavala ako su partneri živjeli kraće, ako nemaju zajedničko dijete, ali je njihova zajednica završila brakom.

Predstavnik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Hrvoje Jukić rekao je vezano za predbračno pravno savjetovanje da ono ne treba biti obvezno, ali smatraju da ne bi bilo loše da budući bračni drugovi prije pristupanja braku budu upoznati sa svojim pravima i obvezama. Prijedlogom se, dodao je, želi olakšati ljudima da budu upućeni u prava i obveze, posebice vezano za djecu, a onda i imovinu.

Članica skupine Ines Bojić kazala je da taj institut od ranije postoji u hrvatskom zakonodavstvu te da nisu imali namjeru bilo koga savjetovati o svjetonazorskim pitanjima.

"Složeni imovinsko-pravni odnosi"

Koliko teški i složeni mogu biti imovinski pravni odnosi Bojić je ilustrirala primjerom po kojem se zna dogoditi da se ženik i nevjesta nakon razvoda znaju deset godina sporiti oko vjenčanih darova i tko je kome što dao, a što bi se moglo spriječiti potpisivanjem izjave.

„Nekim čudom u dijelu medija ispalo je da je to nešto konzervativno, retrogradno. Kad sam čitala prijedlog da će svećenici savjetovati buduće bračne parove i to pravno mislila sam da je to na News baru, a onda sam shvatila da to ljudi zaista prenose ozbiljno“, kazala je Matijević Vrsaljko.

Ona naglašava da teze, o kojima se od 21. rujna do 21. listopada vodi javna rasprava, nisu nacrt propisa već detektiraju problem i predlažu moguće rješenje, dok će zakonsko rješenje odrediti struka, iskustva, prijedlozi i mišljenja građana.

Uz predbračno savjetovanje novosti u novom zakonu su vraćanje načela zajedničke roditeljske skrbi, poboljšanje položaja osoba pod skrbništvom i uvođenje registra bračnih ugovora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju