Obavijesti Pretražite Navigacija
Putovanje nije luksuz

Putujte jeftino, potražite domaćina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trend koji u inozemstvu postoji već dugo - traženje domaćina u stranim zemljama kako bi se putovalo što jeftinije, polako i kod nas dolazi u modu.

Marko je putovao u Španjolsku, Portugal, Francusku, Irsku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku, Austriju, Italiju, Srbiju, Crnu Goru, Maltu, Makedoniju, Grčku...On je u desetak godina proputovao više nego što prosječan Hrvat uspije u cijelom životu. Na Internetu upoznaje vršnjake s istim interesima. On želi posjetiti njihovu zemlju, oni njegovu. Jedni drugima su domaćini. 'Imaš automatski osobu iz tog grada, iz tog mjesta koja će ti pokazati apsolutno sve što te zanima, što nije na Internetu, u turističkom vodiču. I biraš profil osobe koja ti odgovara po interesima i po svemu', kaže Marko.

Pročitajte i ovo Našuštanje roditeljskog doma - 1 zabrinjavajući trend Hrvati su prvaci Europe, ali na ovoj ljestvici ne želimo biti: Zašto najduže od svih u EU živimo s roditeljima? Mladi - 4 EUROPSKA GODINA MLADIH Mladi u Hrvatskoj: Politika ih ne zanima, slušaju cajke i vise po društvenim mrežama

Premda zvuči pomalo riskantno, Marko tvrdi da uopće nije. Svaki domaćin, naime, dobiva ocjene gostiju koji su ga već posjetili. Najbolje je, dakle, odabrati onoga s najboljim ocjenama, najvećim brojem posjetitelja i najdetaljnijim profilom. Za razliku od Marka, Gogu privlače egzotične destinacije poput Tajlanda, Indije, Južne Amerike. I ne ide u goste neznancima. Stavi ruksak na leđa i putuje na neviđeno. Spava gdje stigne, najčešće u hostelima. Ružnih iskustava nije imala.

Putovanje nije luksuz, važna je volja

'Sami ljudi nas po tim zemljama znaju upozoriti ako je možda malo opasniji kvart, pa nam kažu spremite kameru, pazite, čuvajte', kaže Gordana Petrovčević. No i pustolovi moraju biti na oprezu. Držati torbe na vidiku, paziti što jedu, piti vodu u bočicama. Put planirati ranije, jer je prijevoz avionom tako znatno jeftiniji. Dobro se informirati o brojnim popustima koji im stoje na raspolaganju.

'U konačnici i korištenje popusta na samoj destinacij,i pa imate međunarodnu studentsku iskaznicu ili EURO26 iskaznicu gdje imate čitav niz popusta na najznačajnijim turističkim lokacijama', rekao je Dražen Gečević iz Hrvatskog ferijalnog saveza.Ovaj način putovanja prilično je popularan među mladima u Europi. Ne i u Hrvatskoj. Ovi mladi pustolovi dokazuju da putovanja više nisu luksuz. Najvažnija je volja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene