Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

DiscoverEU: Nina je jedna od onih koji su iskoristili besplatno putovanje vlakom za mlade u Europskoj uniji

DiscoverEU program je Europske unije koji mladima nudi priliku da otkriju raznolikost europske kulture, baštine, povijesti i da upoznaju nove ljude. Nina Vukelić zgrabila je tu priliku.

Imaš 18 godina i voliš putovati? Željeznice i vlakove romantiziraš kao u filmovima i vidiš se u jednom kupeu okružen starim i novim prijateljima? Da? Onda nastavi čitati jer ti ovaj članak baš treba. On ti je ulaznica u novi svijet.

Ta ulaznica zove se DiscoverEU – inicijativa u sklopu programa Erasmus+ zahvaljujući kojoj već nekoliko godina 18-godišnjaci iz zemalja EU-a imaju pravo na besplatnu putnu propusnicu za vlak za putovanja širom Europe.

Iskustvo koje mijenja život! Besplatno putovanje vlakom za 18-ogodišnjake! (Foto: Getty Images)

Pariz, Madrid, Lisabon ili Rim nikad nisu bili bliži

Pariz, Berlin, Madrid, Rim i ostale prijestolnice više i nisu tako daleko. Štoviše, bliže su nego ikad. A sve što ti treba je 18 godina, ljubav prema putovanjima, želja za otkrivanjem i upoznavanjem novih stvari i od svoga europskog grada iz snova udaljen si samo pokoji klik!

Jednostavno je. Prijave za putnu propusnicu održavaju se svakog proljeća i jeseni. Putovati možete sami ili s najviše četvero prijatelja i na putu provesti do 30 dana. Od prvog kruga prijava u lipnju 2018. putnu propusnicu je dobilo više od 200 tisuća mladih! Prijavilo ih se više od milijun!

Nina Vukelić, studentica Pomorskog fakulteta u Rijeci, jedna je od sretnica kojoj je putna propusnica završila u džepu. Nije dugo razmišljala; napravila je plan i krenula u avanturu života.

Iskustvo koje mijenja život! Nina Vukelić, korisnica DiscoverEU programa Foto: In Magazin

"Prvi grad je bio Pariz i od njega je krenulo dalje. Pariz, Bruxelles, Amsterdam i onda Prag. Nekako sam ciljala velike gradove i glavne gradove velikih europskih država", sa smiješkom se prisjeća Nina svoga putovanja željeznicom.

Dobra priprema je pola posla

Najveću pozornost, kaže, treba posvetiti detaljima pripreme. Treba napraviti dobar plan puta i gradova koje želimo posjetiti, pronaći smještaj, ekipu koja će putovati s nama i pokušati se pripremiti na očekivano i neočekivano.

"Najviše me oduševilo ono što nisam očekivala, a nisam očekivala da ću upoznati divne ljude putem, da ću steći jako lijepa iskustva, da ću se osamostaliti i da ću u tako mladoj dobi biti sposobna cijeli put proći sama i biti odgovorna sama za sebe, financije, način putovanja, hranu, smještaj", ponosno priča Nina.

Iskustvo koje mijenja život! Upoznavanje starog kontinenta vlakom (Foto: Getty Images)

Ukratko, Nina je na putu shvatila da je – odrasla. Da nije više djevojčica bez briga i odgovornosti. Da je svijet prekrasno mjesto ako ga želiš doživjeti tim očima, ali i da oči moraš imati širom otvorene. Doživjela je Europu na poseban način, prošla nevjerojatna mjesta i upoznala čudesne ljude. Jer se otvorila Europi kao što se Europa otvorila njoj.

"Najviše mi se urezala u pamćenje Nova godina u Amsterdamu koju sam dočekala u hostelu među mladima. Provela sam Novu godinu s ljudima koje sam upoznala sat vremena prije, ali smo bili takva ekipa koja kao da se poznaje tri godine, a ne tri sata. To je uspomena koju ću zauvijek pamtiti", prisjeća se Nina.

Popusti na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu...

Ninina strast prema otkrivanju novih stvari i upoznavanju drukčijeg nije nešto novo. Bila je dijelom i Erasmus+ programa te je dvaput sudjelovala na učeničkoj razmjeni koja joj je dala nova iskustva, znanja, ljude. Kao i DiscoverEU inicijativa, koja osim besplatnog vlaka uključuje i popuste na kulturne sadržaje, edukativne i sportske aktivnosti, lokalni prijevoz, smještaj, hranu...

Iskustvo koje mijenja život! Iskustvo koje mijenja život! (Foto: Getty Images)

"Ima popusta u raznim hotelima, turističkim atrakcijama, ali ono što je bitno i jako lijep dio koji dolazi uz željezničku kartu jesu meetupovi – sastanci s ljudima koji koriste kartu, koji putuju kao i vi i onda u nekim gradovima postoje sastanci i druženja pa izmijenite savjete i iskustva, što bi se reklo tips and tricks", priča nam.

Škola odrastanja, odgovornosti i samostalnosti

Iako 18-godišnjaci i svoji ljudi koji su zakoračili u svijet koji tek trebaju otkriti, i dalje su bebe svojim roditeljima. Onima koji se brinu, bude usred noći, zovu, javljaju se na WhatsAppu, postavljaju stotine pitanja, previše analiziraju… Ali samo iz jednog razloga – zato što bezuvjetno vole. I koliko god vas žele gurnuti u svijet, da ga otkrijete svojim očima, obogatite iskustvima, toliko vas i žele blizu. Jer blizina je sigurnost. Ali tako se ne mogu raširiti krila. Nina priznaje da ni njezinim roditeljima nije bilo svejedno. Dali su joj puno savjeta, puno su razgovarali. Znala je da su, iako tisućama kilometara daleko, roditelji uvijek tu. Za sve.

"Mislim da je bitno da roditelj napravi sve što može, da upozori dijete, da ga obavijesti što se može dogoditi putem. A onda je na osobi koja kreće u odrasli svijet da osjeti teret odgovornosti, okolinu u kojoj živi i da se osamostali", priča Nina.

Iskustvo koje mijenja život! Upoznavanje starog kontinenta vlakom (Foto: Getty Images)

Najesen počinje novi krug prijava

Priča o DiscoverEU ili priča o besplatnom putovanju vlakom zapravo je priča o odrastanju i odgovornosti. O iskustvu koje nas pomaže izgraditi, osvijestiti, naučiti. O putovanju koje se ne propušta, solo ili s grupom prijatelja.

Ako ste došli do kraja članka, znači da volite putovati i voljeli biste pobliže upoznati naš stari, ali lijepi kontinent, da imate 18 godina i da biste htjeli isprobati nešto novo. S druge strane, možda ste roditelj koji želi pomoći svom djetetu raširiti krila.

Najesen počinje novi krug prijava za program DiscoverEU, a sve što trebate znati je na linku.

Još jedan podsjetnik – izbori za Europski parlament su 9. lipnja 2024. Dajte svoj glas za Europu kakvu želite.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u partnerskoj suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene