Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Luxembourgu da treba razdvojiti izbjeglice od ekonomskih migranata u valu migranata s kojim je suočena Europa.


"Moja je teza da treba razdvojiti te dvije kategorije. Izbjeglice spašavaju glavu i ne dolazi u obzir njihovo vraćanje, dok ekonomski migranti traže bolje plaćeni posao i bolje ekonomske uvjete i njih treba vraćati temeljem sporazuma s njihovim zemljama", rekla je ministrica Pusić, koja je u Luxembourgu sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem su glavne teme bile stanje u Siriji i pitanje migracija.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu Slika nije dostupna 'Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne ... mislim da treba što prije spustiti tenzije i početi rješavati problem'

Također se razgovoralo i o nadzor vanjskih granica EU-a. Ministrica Pusić je rekla da treba jačati Frontex, europsku agenciju za granice, kako bi se učinkovitije nadzirale vanjske granice EU-a.

IZBJEGLICE U HRVATSKOJ Priprema se zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu

"Treba jačati Frontex tako da sve države članice mogu sudjelovati, a ne raditi ono što sada radi Mađarska, koja je mobilizira svoje snage i snage nekih država Višegradske skupine na granicu s Hrvatskom, sa zemljom članicom EU-a, umjesto da brani vanjsku granicu EU-a, između Grčke i Turske", rekla je Pusić, ističući da nerazlikovanje migranata od izbjeglica šteti odnosima između članica EU-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook