Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posljednje 2 godine

Povukao najviše, ali daleko od šampiona: Može li Zagreb koristiti više novca iz fondova?

Može li Zagreb do više sredstava EU fondova? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Može li Zagreb do više sredstava EU fondova? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Može li Zagreb do više sredstava EU fondova? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Grad Zagreb ima najveći prirez i velik broj zaposlenih u gradskoj upravi. Puni i više od trećine državnog BDP-a, no u povlačenju sredstava iz EU-a ne briljira. Premda je u posljednje dvije godine povukao najviše, kad se u obzir uzmu navedene stavke, daleko je od šampiona u Hrvatskoj.

Modernizacija Zoološkog vrta, energetska obnova 18 vrtića i škola, opremanje bolnica Sveti Duh i Vrapče te još 43 projekta Zagreb je financirao europskim sredstvima. Ukupno je alocirano 8,4 miljarde kuna, najviše u Hrvatskoj. No kad se zagrebe ispod površine, Zagreb ne briljira.

Pročitajte i ovo Policija uzima dokumente iz tvrtke Drava International - 2 Pokrenuta istraga Nova akcija EPPO-a: Troje uhićeno zbog prijevara s poticajima i krivotvorenja Ilustracija gradsko izborno povjerenstvo Kako zaraditi na dan izbora: Objavljen poziv za Zagreb, ima jedan uvjet

Analiza HGK-a pokazuje kako je Zagreb, koji puni oko trećine državnog BDP-a, 2018. i 2019. alocirao 20 % svih ukupnih sredstava europske unije. No u usporedbi s udjelom koji Zagreb čini u tom državnom BDP-u, to je -13 %, a vrijednost tih projekata u udjelu županijskog BDP-a iznosi 7,2 % , dok je prosjek hrvatskih županija 12 %. ''Mi teoretski ne možemo biti najbolji. Naime, instrumenti kohezijske politike su namjenjeni prije svega ubrzanom razvoju nerazvijenih. U tom smislu, Grad Zagreb kao daleko najrazvijenija županija u Hrvatskoj, ima ograničene mogućnosti'', objašnjava Mirjana Zubak, pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte EU.

Na 11. mjestu među svim županijama

Oporba proziva da Zagreb vrvi preplaćenim projektima, poput sljemenske žičare, koji su se mogli prijaviti na fondove, ali nisu. ''Kad vidite tko te projekte radi odgovor vam je vrlo jednostavan. Tu se vrti nekolicina kompanija i tu razina transparentnosti koja se na tim poslovima postiže je nikakva. Kada imate europski projekt, onda princip pola pijem, pola šarcu dajem vrlo teško prijelazi'', kazao je Gordan Maras, predsjednik Zagrebačkog SDP-a.

Zagreb se, iako gospodarski najjači, nalazi tek na 11. mjestu županija kad se iznos sredstava podijeli s brojem stanovnika. Na prvom je mjestu Dubrovačko-neretvanska, no prosjek joj diže gradnja Pelješkog mosta i zračne luke. Najlošija je pak Splitsko-dalmatinska županija.

Ministrica očekuje bolje rezultate

Resorna ministrica od svih očekuje bolje rezultate. Za Zagreb ne strahuje. ''Uvjerena sam da će Grad Zagreb do kraja ovog financijskog razdoblja, što je 2023., kada govorimo o završenim projektima biti još bolji'', smatra Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova europske unije.

Ove će se godine europskim sredstvima obnoviti remetinečki rotor, ali i popraviti vrelovodne cijevi i smanjiti komunalni otpad. No to ne znači da će Bandić Zagrepčanima zato smanjiti prirez ili račune. Naprotiv, poskupljenje odvoza otpada već se najavljuje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene