Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez pozivnice

Europski pučani nisu pozvali Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastali su se čelnici Europske pučke stranke. Prvi put nisu pozvali predstavnike zemalja kandidata, pa tako ni hrvatsku premijerku.

Nema pozivnice za stranačke lidere iz zemlja kandidatkinja i pregovaračica. Predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor nije na samitu EPP-a. Prvi put u sedam godina europski pučani pozvali su samo premijere i oporbene čelnike iz zemalja članica.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije Slika nije dostupna EPP: Ubojstva novinara ne smiju ugroziti hrvatski napredak prema EU-u

Službeno, sastanak je tematski: Europa 2020. godine. A Hrvatska bi trebala biti sljedeća članica Unije. Neslužbeno, nepozivanje je poruka kako proširenje u ovom trenutku nije prioritet Bruxellesa. Imaju većih briga: jačanje krajnje desnice u Europi, belgijsko preuzimanje predsjedanja, zemlje koja nema formiranu vladu, i trenutačno najteži problem financijsku i gospodarsku krizu.

Glavna je to tema i sutrašnjeg sastanka na vrhu. Uoči njega tradicionalno se održava samit pučana. Razgovaraju o istim stvarima koje su i na dnevnom redu čelnika Unije. Zanimljivo, za razliku od pučana, koji su najveća frakcija u europskom parlamentu i čiji su članovi i Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, socijalisti su pozvali i pridružene stranke, a među njima i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. 'Pozvan sam na sastanak da zaslužim svoju plaću', rekao je Milanović.

Milanović na sastanku s europskim socijalistima
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Bruxellesu da će se kod svojih partnera iz Stranke europskih socijalista (PES) zauzimati za što brži završetak pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Milanović sudjeluje na sastanku premijera i oporbenih čelnika europskih zemalja koji dolazi iz redova stranaka lijevog centra. Europski socijalisti, kao i druge političke skupine, redovito se sastaju prije početka sastanka na vrhu Europske unije.
‘Zauzimat ću se za Hrvatsku i vidjet ćemo hoće li to imati nekakva ploda. Tu smo da radimo za Hrvatsku koliko možemo, da zaradimo svoju plaću’, izjavio je Milanović novinarima prije početka sastanka.

‘Mislim da je svakome jasno da je Hrvatska, uz sve svoje nedostatke, zemlja koja je već trebala biti članica Europske unije. Treba puno raditi i biti uporan u dokazivanju stvari, jer nas drugi ne vidi onako kako mi vidimo sami sebi. To znači da neki ljudi iz Hrvatske čiji je to posao, nisu dobro obavili ono što su trebali’. rekao je Milanović.

Upitan ima li SDP koncept za izlazak Europe iz gospodarske krize, Milanović je rekao da je tu došao ‘učiti, da nema recept’, ali da zna što treba učiniti u Hrvatskoj. ‘Mislim da znamo što bi Hrvatskoj trebalo, ulagati u energetiku, željeznicu, turizam kako bi se produljila sezona, stvarati uvjete za veću zaposlenost’, rekao je. (K.A. / Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene