Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump prima u utorak u Bijeloj kući turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana, što će biti njihov prvi susret, a proteći će u napetom ozračju zbog neslaganja u vezi s milicijama sirijskih Kurda.


Svrha susreta je, navodi Bijela kuća, "ojačati suradnju na području borbe s terorizmom u svim njegovim oblicima".

Vezani članci Prvo sučeljavanje Donalda Trumpa i Joe Bidena - 3 Trump tužio Twitter, Facebook i Google, smatra da je žrtva cenzure: "Ovo je prekrasan razvoj za slobodu govora" Ivana Trump - 2 Slavna bogatašica opet ljubi 23 godine mlađeg Talijana koji ju je gadno izvrijeđao nakon brzog kraha braka

No vrijeme održavanja ovog susreta je nezgodno: susret se događa tjedan dana nakon američke najave skore dopreme oružja milicijama sirijskih Kurda, YPG-u.

Sjedinjene Države smatraju arapsko-kurdsku koaliciju Sirijske demokratske snage (FDS), koje je YPG istaknuti član, svojim najuspješnijim saveznikom na terenu u Siriji u borbi protiv džihadista.

Turski predsjednik je pak pozvao SAD da "bez odgode" promijeni tu odluku.

Turska smatra te milicije produženom rukom Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Siriji, separatističke organizacije koja je 1984. počela krvavu oružanu borbu s Ankarom. Napose strahuje da bi Kurdi jednom mogli upotrijebiti to oružje protiv nje.

Nakon sastanka u Ovalnom uredu dvojica čelnika će u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu dati izjave, ali neće odgovarati na novinarska pitanja.

Republikanski predsjednik je upleten u novi skandal nakon otkrića Washington Posta da je ruskom ministru vanjskih poslova iznio povjerljive informacije, koje je pribavio neimenovani partner SAD-a u borbi protiv IS-a, koji nije dao dopuštenje Washingtonu da ih priopći Moskvi.

Budućnost američko-turskih veza ovisi i o drugim osjetljivim pitanjima, kao što je turski zahtjev za izručenje imama Fethullaha Guelena, koji živi u egzilu u SAD-u i kojeg turske vlasti optužuju da je organizirao neuspjeli puč u srpnju u Turskoj. (Hina)