Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prva presuda za mobbing

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva presuda za mobbing, još nepravomoćna, donesena je u Hrvatskoj. Riječ je o sporu koji je na sudu bio od 2002., a postane li presuda pravomoćna, poslodavac će djelatnicu vratiti na radno mjesto koje joj pripada, omogućiti joj dostojanstven rad i isplatiti joj zamašnu odštetu.

Djelatnica jednoga zagrebačkog znanstvenog instituta tužila je poslodavca zbog sustavnog šikaniranja, a kao razlog navela je ljubomoru svojih kolega.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olakotne okolnosti Nevjerojatne presude: Bizarni razlozi zbog kojih pedofili, silovatelji i ubojice ranije izlaze iz zatvora u Hrvatskoj Ivana Bilušić, zamjenica glasnogovornika Udruge hrvatskih sudaca Sutkinja za Dnevnik Nove TV Jesu li kazne u Hrvatskoj preblage? "Svaka kazna mora biti odraz konkretnog počinitelja. Mora poslati i snažnu poruku javnosti"

Inače vrsna znanstvenica jednostavno je ostala neraspoređena u neku od jedinica u unutrašnjem sustavu instituta i svrstana uz bok čistačica ili podvornika.

Neraspoređivanje nije nosilo samo formalne teškoće nego joj je zbog toga bio onemogućen pristup i korištenju istraživačke opreme. Pri dodjeli projekata neprestano je se zaobilazilo.

Spor se vodio na osnovi Zakona o obveznim odnosima, a osporavalo se pravo osobe na rad. Takav bi se spor danas vodio pod pojmom mobbing. Ovaj slučaj mobbinga u navedenoj znanstvenoj institucija nije osamljen. 

Upravo državne institucije prednjače po broju prijava zbog šikaniranja na poslu koje svakodnevno zaprima udruga Mobbing. Na čelu podugačke liste stoje ministarstva, i to ono vanjskih poslova.

To je ministarstvo i inače poznato po kompetitivnosti djelatnika, što sa sobom povlači i strah od gubitka položaja. Djelatnici koji su odlučili potražiti pomoć ističu da su načini maltretiranja perfidni. Moja se šefica uvijek služila istom metodom. Pojavila bi se s riječima "Sad sam se sjetila, trebalo bi odraditi još i ovo" i uz osmijeh donijela hrpu posla pola sata prije isteka roka kada treba biti završen.

Naravno da za to vrijeme posao nisam mogao završiti, a krivnja za napola obavljeno pala bi na mene. Nije mi govorila sve informacije potrebne za odrađivanje posla, a poslije bih ja ispadao nekompetentan i trpio kritike. Sasvim sam siguran da je radila namjerno: imam strani magisterij i bio sam joj ugroza.

Možda moja priča zvuči banalno ljudima koji u dućanima na blagajni stoje po 12 sati, ali nakon nekoliko mjeseci takvog šikaniranja, više nisam mogao izdržati. Ujutro se nisam mogao natjerati otići na posao. Imao sam grčeve u želucu, tresao sam se. Pred očima mi je stalno bila šefica s nerazumnim zahtjevima. Više bih volio da je vikala na mene nego što se usiljeno smiješila kaže djelatnik koji je sada na bolovanju.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Ivana Crnić istaknula je da nemaju saznanja o slučajevima mobbinga. Pozvala je sve djelatnike koji imaju problema na poslu da se najprije njima, a posebice sindikatu ili predstavnici zaposlenika, obrate za pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene