Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što dalje od kopna, to skuplje

Ovo je prava turistička slika Hrvatske: Pola litre vode 35, kava 40, trokut pizze 90, a rižoto čak 350 kuna!

Plaćanje kave, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Plaćanje kave, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plaža, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Plaža, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Plaćanje kave, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Privatni iznajmljivači, vlasnici apartmana, pa čak i neki hotelijeri žale se da su turističke brojke mnogo slabije nego lani u istom razdoblju. U Ministarstvu su promijenili strategiju pa će turističke rezultate objaviti tek u rujnu, a ne kao prijašnjih godina, na mjesečnoj razini.

Srce sezone u Crikvenici: na plažama gostiju ima, no daleko je to od gužvi na koje smo navikli. Prvi dani srpnja ovdje su zabilježili minus od 11 posto, u Opatiji također nešto manji minus, no ne otkrivaju koliki.

Zadarske brojke na razini su lanjskih. S druge strane, Dubrovnik bilježi rast od jedan, a Šibenik od čak pet posto.

I dok broj gostiju varira, broj kreveta u privatnom smještaju u posljednje tri godine porastao je za 150 tisuća. S rastom broja kreveta cijene se nisu spuštale, naprotiv – sve su veće.

Tako se teško može iznajmiti apartman za manje od 200 kuna po noćenju, luksuzni i dobro opremljeni apartmani na obali se iznajmljuju i po cijeni višoj od 3500 kuna. Cijene noćenja u hotelima visoke kategorije idu do vrtoglavih 36 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ministar turizma Gari Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) Udarni turistički mjeseci Ministar turizma napokon priznao: ''U minusu smo po broju turista, ali zarada je veća''

Duboko u novčanik morat ćete posegnuti i u kafićima ili restoranima. Pizza cut u Hvaru stoji od 70 do 90 kuna. U istome gradu za pola litre vode kupljene na kiosku izdvojit ćete 35 kuna, a cijena kave je od 30 do 40 kuna.

Što dalje od kopna to je skuplje, pa ćete rižoto u Palmižani platiti 350, a koktel od 150 do 370 kuna. Na srednjodalmatinskim otocima kuglica sladoleda je od 12 do 20 kuna. Otočani tvrde da su cijene u velikim trgovačkim lancima veće za oko 30 posto u odnosu na kopno.

I za atrakcije cijene rastu od sjevera prema jugu! Za ulazak u Modru špilju na Biševu po osobi se plaća 100, u zelenu špilju na Visu ulaznica je 70, a za krašku ljepoticu špilju Biserujku na otoku Krku skromnih 25 kuna.

Skupo je i korištenje parkinga. Cijena sata diljem obale varira od 6 kuna u Splitu do 75 u Dubrovniku. Cjelodnevnu kartu u nultoj zoni Dubrovnika platit ćete 1500 kuna, i to svaki dan u tjednu, uključujući nedjelje i blagdane.

Je li došlo vrijeme, nakon ponovnog buđenja grčkog i turskog turizma, za korekciju cijena i ponude, znat će se nakon što se u rujnu zbroje objedinjeni službeni rezultati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene