Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video koji izaziva suze

Pogledajte iznenađenje koje je ovim majkama priredila ekipa Provjerenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako svoje majke smatramo požrtvovnim, strpljivim i punim razumijevanja, one te vrline najčešće ne vide i umjesto toga neprekidno broje vlastite mane. Uoči Majčina dana novinari Provjerenog u studio su pozvali četiri majke kako bi im priredili iznenađenje koje će do kraja života pamtiti. Nakon što su odgovorili na pitanja kakvima se vide u ulozi majke, pogledali su prethodno snimljen video, koji je prikazao odgovore njihove djece na isto pitanje.

Na pitanje novinarke Provjerenog o vlastitom pogledu na sebe u ulozi majke, sve četiri mame rekle su kako svoj odnos s djecom balansiraju između strogoće i popustljivosti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

"Volim red, rad i disciplinu, ali isto tako nastojim biti prijateljica", rekla je Petrina mama Marija Šokec.

Sve su također svjesne svojih mana, ali ih nastoje prebroditi.

"Dajem maksimum od sebe. Nisam idealna, imam svoje mane i vrline, ali u svakom slučaju trudim se biti što bolja", rekla je Lovrina mama Alenka Marković-Klarić. S njom se složila i Ivana Pavičić, Marijina mama, koja je rekla kako ne zna uspijeva li biti dobrom majkom, ali se trudi.

Da biti dobrom majkom nije lako zna i Patrizijina mama Mirela Rod-Slipčević: "Nije uvijek lagano biti sto posto prisutna i na poslu i kod kuće", pojasnila je.

Strpljenje koje se teško nalazi

Svim srcem i svim bićem. Onako kako samo mame znaju, kako samo mame mogu. Pune strepnje, strahova i briga. S teretom nesigurnosti i ma koliko se trudile, s jedinim pitanjem koje ih uvijek muči, koje uvijek visi u zraku: "Kako bi mogle postati boljim majkama?"

I tu je došlo do konsenzusa: nedostaje im strpljenja. Preopterećenost obavezama i umor često izazivaju nervozu, zbog koje je lako planuti.

"Vjerojatno smo preopterećene obavezama, preumorne i kada trebamo pokazati strpljenje, teško ga je naći", rekla je Ivana.

Isti stav ima i Alenka: "Ne možete sažeti sve ono što trebate napraviti u vrijeme koje imate, zbog čega je često prisutna nervoza."

Čak i ovakvom nedostatku vremena, one uvijek prvo misle na svoju djecu.

"Ponekad mi je stvarno žao što se s Patrizijom nisam više igrala", rekla je Mirela.

"Uhvati nas nekakvo kajanje, grižnja savjest, pa onda možda malo pretjeramo kada (to vrijeme) pokušavamo nadoknaditi. Vjerojatno bolest današnjice", rekla je Ivana te zaključila da je potrebno biti umjetnik kako bi se svaki dan izbalansirale obaveze.

Djeca uvijek na prvom mjestu

Ali baš svaki put broje svoje neuspjehe, ono u čemu misle da su mogle bolje, da su mogle drugačije. Jer to su mame, same sebi najstroži suci. Stroge i škrte na ocjenama. No ne daju se obeshrabriti. Za svoju djecu žele najbolje, zbog čega si i zadaju zahtjevne izazove.

"Odgojiti dijete da bude sigurno u sebe i u svoje odluke, da ne podliježe nikakvim nagovaranjima i utjecajima okoline, nego da bude svjesno sebe i svojih želja te da se poštuje" izazov je koji si je zadala Ivana.

Mirela je na pitanje o postavljenim izazovima rekla kako želi da Patrizija bude sretna, a zatim se i rasplakala.

Na isti način reagirala je i Alenka koja, sjetivši se vlastite majke, nije mogla suzdržati emocije.

Komentari koji izazivaju suze

Trenutak u kojemu se lice mijenja, postaje mekše. U kojem jedna mama postaje dijete. I trenutak koji smo željeli da i one same vide. Zato su novinari Provjerenog mame pozvali naknadno kako bi im pokazali iznenađenje koje su u dogovoru s njihovom djecom u tajnosti spremali.

"Što ona zapravo znači za mene? Ona je božica. Dala mi je svu ljubav, rodila me, podarila je sve svoje slobodno vrijeme kako bismo negdje otišli. Ona je za mene nešto prekrasno", rekao je Lovro i svoju mamu doveo do suza.

Sve mane koje su mame sebi zamjerale, djeca su oprostila.

"Divim joj se zato jer radi od sedam do pet, dođe doma i opet imala ona snage, Igra se s nama, trči, radi što god treba", rekla je Petra.

Istu razinu razumijevanja pokazala je i Marija: "Nekad joj zna biti teško na poslu pa joj zato i zna bit teško uskladiti stvari. Ali uvijek je dobra i uvijek nekako nađe vremena."

Ljubav koju mame gaje prema svojoj djeci ona su uzvratila jednakom mjerom.

"Mislim da više vremena posveti nama nego sebi, što mi se uopće ne sviđa. Mislim, htio bih da ona sebi posveti više vremena nego što nama posveti", rekao je Lovro.

"Mislim da se nekad žrtvuje kada ja poželim nešto, a ona nema dovoljno novca. Ali ona to ipak radi za mene i to jako cijenim", rekla je Marija.

S ocjenama koje su si mame podijelile ne slažu se njihova djeca. Za razliku od njih, koje smatraju da zaslužuju trojke i četvorke, njihova djeca dodijelila su im najbolje ocjene.

"Ja sam svjestan da nje neće biti jednog dana pa zato joj želim priuštit najbolje", svoju ocjenu objasnio je Lovro.

Poruke njihove djece izazvale su suze. Emocionalna reakcija pokazala je kako majke nerijetko suzama najbolje pokažu kako se osjećaju. Ljubav. Iskrena, čista i bezuvjetna kao što jedino mame mogu i znaju dati. Znate da je tako, osjetili ste ovo i sami toliko puta. Ne zaboravite im uzvratiti jednakom mjerom, reći hvala i volim te. I znate što? Nije kasno. Nazovite ju. Razumjet će. Mama je to.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene