Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudska farsa bez kraja

Odvjetnica 18 godina istjerivala pravdu na sudu: Kad je pomislila da je agonija završila bitka se nastavila još intenzivnije

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/7 >>
Zagrebačka odvjetnica ovih je dana ostala je bez nekretnine vrijedne milijune eura. Ono što slučaj čini posebno kontroverznim jest činjenica da je u slučaju sudila Ivana Domić, sutkinja koja je bila na optuženičkoj klupi zbog spornih oduzimanja zemljišta na Braču, njih 800. A svi su se odvijali po istom scenariju. Vlasnike bi netko tužio, a sutkinja bi o tome stavila obavijest na oglasnu ploču. Vlasnici nisu imali pojma da se spor vodi, pa se nisu odazivali. Zato bi dobili odvjetnika po službenoj dužnosti koji se ne bi pojavljivao na ročištima. Sporovi su se rješavali vrlo efikasno, tako da bi vlasnici ostajali bez svojih nekretnina. Ovo je jedan takav slučaj.

Nakon smrti supruga, Senka saznaje za njegov fantomski dug.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

40 je godina u Njemačkoj bio uspješan poduzetnik, bavio se bračkim kamenom. Ali, navodno je davne '93. posudio 150 tisuća maraka s mjesečnom kamatom od 5% od izvjesnog Branka Beka iz Varaždina koji zbog nevraćenog duga, 3 godine kasnije pokreće postupak naplate.

"Čitam taj prijedlog za izvršenje i vidim da je krenulo sa 150 tisuća maraka, međutim općinski sud donosi rješenje prema kojem je moj suprug dužan 723 tisuće maraka", govori Senka Ursić Bokorović.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Nije joj bilo jasno, kako se tijekom godina može povećati, ne iznos kamata, već sama glavnica.

"To znači da u jedan dan sud glavnicu sa 150 pretvara u 750 i još onda na to obračunava lihvarsku kamatu od 60% godišnje", govori Senka.

Još suludije je to što nije bilo nikakvih dokaza da je njezin suprug i primio taj novac.

Kada je od banke tražila potvrdu o toj uplati, saznala je još jednu informaciju koja joj je potvrdila sumnje da se nešto jako čudno odvija.

"Tada dobivam uvjerenje od Volksbank Frankfurt da moj muž nema taj račun", govori Senka.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Saga se nastavlja i sutkinja Domić donosi novo rješenje. Više nije dug od 723 tisuće maraka, nego traži zavod za platni promet da preračunaju koliko je 150 000 maraka u kunskoj protuvrijednosti, a na iznos sama obračunava kamate, rukom.

"I onda utvrđuje da je moj suprug 25.11.99 godine bio dužan 2 milijuna i 908 tisuća kuna", govori Senka.

Sve se to odvija, dok je pravi vlasnik, pokojni Senkin suprug još živ. Ali u Njemačkoj, daleko od rodnog Brača i nepokretan od moždanog udara. U to vrijeme on, kao ni cijela obitelj nemaju pojma što se događa sa imovinom na rodnoj grudi. Senki je sada jasno, za predaju nekretnine čekali su njegovu smrt.

Senka je pokrenula više sporova ne bi li dokazala kako je ugovor o zajmu ništetan, ali i kako su se u postupku događale nezakonite radnje.

Ono što obitelji stiže je zaključak o danu deložacije.

Senka tada traži izuzeće sutkinje Domić, predsjednice općinskog suda u Supetru koja se zbog optužbi za malverzacije oko zemljišta na Braču, s još 15 odvjetnika našla na optuženičkoj klupi. Riječ je bila o oko  800 slučajeva poput Senkinog.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Mogu vam reć samo daje meni u interesu da se to što prije završi", govori sutkinja Ivana Domić.
Teretilo ju se da je zlorabila položaj i ovlasti, da je oštetila prave vlasnike za 75 milijuna kuna, no ona je optužbi oslobođena.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Senka je u 38 godina staža bila i sutkinja i odvjetnica i zato zna da svi sporovi moraju stati dok se ne zaključi ostavinska rasprava. To znači da se ne može izvršiti ovrha na nekretnini. Dobiva to i napismeno od Županijskog suda u Splitu.

"Ja to sve pišem i napravim konferenciju za medije i izađe vam u novinama članak: "Novi vlasnik želi u vilu, a bivši prijeti dinamitom". Dakle nigdje se ne spominje sutkinja Ivana Domić. Mene djeca zovu i kažu majko puna je kuća policije, traže dinamit", govori Senka.

Zbog naslova u novinama da je navodno prijetila sutkinji, biva skupa sa starijim sinom uhićena. A ovrha se, unatoč odluci Županijskog suda, provodi.

U međuvremenu Senka dobiva presudu da se ne moraju iseliti, ali i još jednu za koju se borila godinama, onu da je ugovor s početka priče ništetan.

Njezina je obitelj napokon odahnula, dočekali su mir, barem su tada tako pomislili.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Prije tri mjeseca javljaju joj kako je u kuću provaljeno, a ona sve prijavljuje policiji.

"Utvrđuju elemente provale. Pokazuješ im sve uplatnice da plaćaš sve, od poreza, struje, vode, pokazuješ vlasnički list, pokazuješ uvjerenje o prebivalištu, da mi je to djetetu dom", govori Senka.

Od kraja listopada 2017. u toj nekretnini žive njoj nepoznati ljudi.

"Promijenili su brave, daljinski od garaže, stavili ploču da je prostor pod video nadzorom. I onda saznaš da je provalu izvršio odvjetnik Tihomir Rožmarić, onda saznaš da je u tu kuću smjestio nepoznatu osobu po imenu Vlado Obrstar i s njim zaključio ugovor o najmu kuće, ne stambeno poslovnog objekta, kakav zapravo je", govori Senka.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Spomenuti odvjetnik od pokojnog Branka Beka kupio je predmet spora za samo 100.000 kuna. Događalo se to u vrijeme kada je Senka vjerovala da je agonija iza nje.

Odvjetnik tada podiže dvije parnice, jednu u ime nasljednika Branka Beka, drugu u svoje ime i bitka se nastavlja.

Iako je kupnjom predmeta spora odvjetnik postao vlasnik tri čestice, to ga ne sprečava da na oglasniku prodaje cijelo imanje, poslovni prostor vrijedan milijune.

Senka piše pritužbe na rad policije Brač, Ravnateljstvu policije i svim instancama, ali nitko ne reagira. Pisala je i načelnIku policije splitsko-dalmatinske s obzirom da je nadležan za policiju Brač. Stvari joj završavaju na cesti, ona bez ičega s obvezom plaćanja računa.

Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kontroverzni slučaj oduzimanja imanja i nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Telefon za 11. i 12. mjesec svaki po 500 kuna za nepoznate ljude, jer osim gospodina Vlade Obrstara, tu žive i drugi nepoznati ljudi. Zoveš policiju i moliš da utvrde tko živi unutra. Dakle mi sada nemamo opet ništa", govori Senka.

Ona sve to prijavljuje policiji, koja ne poduzima kaže ništa, čak ni kada su stvari eskalirale, fizički.

"18 godina molim pravosuđe samo da izvrši uvid u spis, ja ništa nemam. Dakle tu nema provođenja dokaza, saslušanja svjedoka. Ovakav spis ne opravdava trajanje postupka od 18 godina. Samo želim da sud vidi kako je ovo ovrha bez ovršne isprave, sudska farsa bez kraja, zločini bez kazne", kaže Senka.

I sve to se događa ženi koja je sama dio pravosudnog sustava gotovo četiri desetljeća.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene