Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Članovi odbora za referendum o NATO-u ispred zgrade Sabora na Markovom trgu izrazili su nezadovoljstvo zbog neprovođenja referenduma za NATO.


Nakon dolaska na Markov trg uputili su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću u kojem se traži da Sabor raspiše referendum o ulasku Republike Hrvatske u taj Sjevernoatlantski vojno-politički savez te najavio da sutra započinje s prikupljanjem potpisa građana u cijeloj Hrvatskoj za raspisivanje referenduma.

Vezani članci Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti" Hrvatski vojnici u Afganistanu - 1 Službeno završilo sudjelovanje 12. hrvatskog kontingenta u misiji u Afganistanu

Na konferenciji za novinare pred zgradom Hrvatskog sabora najavljeno je da Odbor započinje akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na kojem bi glavno pitanje bilo "Želite li da Republike Hrvatska postane članica Sjevernoatlantskog ugovora - NATO-a" .

Glasnogovornik Odbora, kojeg čine oko 60 nevladinih udruga, Aleksandar Hatzivelkos rekao je novinarima da Odbor nije ni za niti protiv ulaska RH u NATO već da se zalaže za raspisivanje referenduma na kojem bi se građane pitalo što misle o tome.

Sutrašnjom akcijom želimo prikupiti potrebnih 447. 980 potpisa građana ili 10 posto upisanih birača koliko je potrebno da bi se raspisao referendum, rekao je Hatzivelkos pozvavši građane da se priključe ovoj inicijativi.

Lana Vego iz Odbora poručila je svim zastupnicima Sabora da se "pokušaju odmaknuti od stranačkih pozicija i stranačke stege o tom pitanju" te razmisle svojom glavom i shvate važnost referenduma o ulasku RH u NATO.

Na novinarski upit namjerava li se Odbor pridružiti najavljenim prosvjedima protiv posjeta američkog predsjednika Georgea Busha, Hatzivelkos je rekao da neće jer je pitanje referenduma unutarnje pitanje hrvatske demokracije.