Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljivali su ga kao model koji će spasiti i pokrenuti tržište nekretnina, ali i prije nego što je dogovoren - propao je.


Država je neprodane stanove u vlasništvu banaka htjela dati građanima u najam. Podsjetimo kako je to trebalo izgledati:

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Državne stanove zaposjeli žohari i ilegalci, a 1.300 obitelji čeka stan Slika nije dostupna Zagreb: Niže najamnine za 3.000 gradskih stanova i poslovnih prostora

Banke posjeduju oko 4.000 tisuće stanova, a država ih je građanima htjela iznajmljivati po cijeni od 20 - 30 kuna po četvornom metru. No banke su inzistirale na tome da država stanove onda i otkupi. Pregovori su tu zapeli.

Ideja države bila je od banaka uzeti životne prostore na leasing, i onda ih jeftino iznajmljivati građanima. Međutim. 'Banka po banka je polako izlazila iz pregovora i na kraju su ostale dvije banke. Neće za sada ulaziti u taj projekt, ali će pričekati', rekla je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja.

Zagreb: Niže najamnine za 3.000 gradskih stanova i poslovnih prostora

Drugim riječima, pregovori su propali. 'Nismo spremni da Hrvatska otkupljuje te stanove, odnosno banke su rekle da bi ih trebali mi otkupiti, pa u jednom, pa u drugom postotku, nema šanse da mi to učinimo. Banke za te poslovne odluke moraju odgovarati, ni na koji način niti država niti porezni obveznici', kaže Mrak-Taritaš.

Mnogi stanovi u Hrvatskoj i dalje će zjapiti prazni. Banke su procijenile da im se više isplati držati ih neprodane, i čekati trenutak oporavka tržišta nekretnina. Prema procjeni ministarstva graditeljstva, u Hrvatskoj je trenutno oko 4 tisuće neprodanih stanova.

Koje bi banke htjele što prije prodati, ali, kažu nam njihovi predstavnici, moraju se nositi s pravilima biznisa. 'Ako su spremni za pregovore, mi ćemo i dalje ući u njih', kaže Mrak-Taritaš.

No svjesna je i ministrica da od toga vjerojatno ništa, pa se okreće poticanju najma stanova umjesto kupnje. Takav model, upozoravaju iz gospodarske komore, nije najidealniji.

'Možda je bolje da se nađe neki model, da se ljudima ili garantiraju neke kamate, ili smanje kamatne stope, i omogući stanovništvu da kupi te stanove po povoljnijoj cijeni, nego da budu najmoprimci po povoljnijim uvjetima', kaže Boro Vujović iz udruženje poslovanja nekretninama pri HGK.

Model koji je razdvojio banke i Vladu građanima je trebao omogućiti najam po cijeni od 20 do 30 kuna po četvornom metru. Od svega toga, ipak ništa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju