Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Duplo niža cijena'

Zagreb: Niže najamnine za 3.000 gradskih stanova i poslovnih prostora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 3.000 stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba od 1. siječnja ima niže najamnine.

Najamnine u oko 3.000 stanova i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba od 1. siječnja niže su u prosjeku za 20 posto i to je dobra vijest s kojom želimo krenuti u ovu godinu, rekao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pročitajte i ovo Ilustracija vrijede od 2024. godine Nova pravila u obećanoj zemlji: Vlast odlučila tko smije unajmiti jednosoban, a tko dvosoban stan Ilustracija Stan u Dubrovniku Javili su se na oglas na društvenoj mreži, ali ubrzo su shvatili da moraju pozvati policiju

Najamnine će biti smanjene za 998 gradskih stanova, kojih je najviše u naselju Sopnica - Jelkovec, pa će tako za stan od 50 četvornih metara najamnina po novom iznositi 144 umjesto 180 eura mjesečno ili 2,88 eura 'po kvadratu'. Za stan od 80 četvornih metara najamnina će biti 204 eura mjesečno (51 euro manje), a za više od sto 'kvadrata' mjesečni najam je 240 eura ili 60 eura manji od dosadašnje najamnine.

'To je duplo niža cijena za iznajmiti stan nego bilo gdje u gradu. Želimo pomoći građanima da lakše otplaćuju svoje režije', kazao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i izrazio nadu da će uspjeti i zadnji natječaj za iznajmljivanje stanova raspisan u studenome prošle godine za 450 stanova. U prethodnim natječajima već je iznajmljeno 548 stanova.

Povoljni kvadrati: Za OVU CIJENU možete unajmiti stan u Zagrebu

Pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose Jasminka Lukač podsjetila je da Grad Zagreb upravlja s ukupno 3.021 poslovnim prostorom, a da se smanjenje najma 20 posto odnosi na 1.994 poslovnih prostora koji se koriste za tzv. komercijalnu djelatnost. Mjesečno će zakupnina za poslovne prostore i garaže biti smanjena za 1,1 milijun kuna.

'Bit će to 'vjetar u leđa' ljudima koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom, posredničkom i uredskom te proizvodno-prerađivačkom djelatnošću', ustvrdio je Bandić. Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić pojasnio je da od 1. siječnja gradovi, općine i županije ulaze u sustav PDV-a za aktivnosti koje imaju karakter poduzetništva, u što spada i zakup poslovnih prostora.

'Izabrali smo popust od 20 posto kako bi se amortizirala činjenica da će sada biti obračunavan PDV na račune za zakup poslovnih prostora', kazao je Kojić i podsjetio da je za poduzetnike 230.000 kuna prometa u toku poslovne godine granica za biti ili ne u sustavu PDV-a.

Napomenuo je da se od zakupa i najma u gradsku blagajnu godišnje slijevalo oko 100 milijuna kuna, a da će zbog nižih troškova zakupnina za 20 posto poduzetnicima, gradska blagajna ostati uskraćena za 20 milijuna kuna. Dodao je i da je naplaćenost zakupa i najma bila oko 70 posto.

Bandić je stoga najavio prodaju gradskih stanova i poslovnih prostora o čemu će, kaže, više govoriti za mjesec dana. Potvrdio je, međutim, najave da će od školske godine 2014/2015. udžbenici biti besplatni za srednjoškolce iz obitelji s troje i više djece što je, rekao je, uvod za besplatne udžbenike i za sve zagrebačke srednjoškolce, kao što to sad imaju osnovnoškolci.

Najavio je i da će se u ovom mandatu početi graditi žičara na Sljemenu što mu 'leži na srcu', baš kao i uređenje nacionalnog stadiona, a pregovara se i o gradnji kampa na Sveticama za Hrvatski nogometni savez gdje će, osim nogometa, svoje mjesto i dalje imati atletika i plivanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene