Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga hrvatskih sudaca

Promjena načina određivanja plaća sudaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih sudaca ocijenila je na svojoj sjednici da određivanje visine plaća sudaca Uredbom Vlade unosi nesigurnost i time ugrožava neovisnost sudbene vlasti, te se zalaže da se to promijeni, priopćila je danas Udruga.

Upravni odbor Udruge predlaže da određivanje plaća sudaca bude izdvojeno u Zakon o sudovima, a ne u sklopu podzakonskog akta koji može ovisiti o dnevno političkim potrebama, stoji u priopćenju. Na sjednici se raspravljalo i o učestalim prijetnjama sucima od strane stranaka i ostalih sudionika u sudskim postupcima, te Udruga poziva suce da 'bez iznimke' prijavljuju sve oblike prijetnji kojima su izloženi oni i članovi njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Kazna nezadovoljnom sucu, ilustracija - 1 Narušio ugled Kažnjen sudac koji je odgađao rasprave zbog zlovolje, dobit će po džepu Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Najduži štrajk Dobronić u ponedjeljak s predsjednicima sudova o štrajku

>> 'Suci nikada nisu radili zbog plaće'

'Kada se sucu prijeti zbog dužnosti koju obnaša ne radi se samo o objedama, uvredama i klevetama, nego i o kaznenom djelu prisile prema pravosudnom dužnosniku, što nalaže odgovarajuću reakciju policije i drugih tijela kaznenog progona', ističe se u priopćenju. Udruga je poduprla inicijativu Vrhovnog suda za osnivanje Visokog kaznenog suda kao prizivnog suda u kaznenoj grani sudovanja te usvojila primjedbe i prijedloge za Zakon o sudovima, koje će dostaviti Ministarstvu pravosuđa i saborskom Odboru za pravosuđe. (Hina)

Treba li se promijeniti način određivanja plaće sudaca?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene