Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas pomirljivi ton

'Suci nikada nisu radili zbog plaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za novcem kojim će pokrpati sve veće rupe u proračunu - Vlada se namjerila na plaće sudaca. One će biti 10 posto niže nego sada. Iako su suci najavljivali bijeli štrajk, danas ipak nešto pomirljiviji tonovi.

Dio potrebnog novca Vlada će namaknuti smanjivanjem plaća sucima za 10 posto. Plaća će ići dolje i Ivanu Turudiću, jednom od uskočkih sudaca. 'Mi uskočki suci smo imali tu sreću ili nesreću da smo u 19 dana čuli dvije vijesti. Prvo da nam se plaća povećava za 15%, a onda jučer da nam se smanjuje za 10%', rekao je Tudurić.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo

>> Suci poručuju Vladi: Ne dirajte nam plaće!

Ministar Šimonović nije htio komentirati smanjivanje plaća. No, s obzirom na to da se žustro zalagao za povećanje plaća, ovo mu je sigurno velika pljuska. Iako je jučer najavljivan bijeli štrajk, do toga ipak neće doći. 'To definitivno nije istina, suci nikada nisu radili zbog plaće, radili smo savjesno i kad je plaća bila 200 maraka, radit ćemo i sada kakva god bila odluka', dodaje Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Najmanja sudačka plaća u Hrvatskoj je na općinskim i prekršajnim sudovima - oko 8 tisuća kuna. Na trgovačkim suci zarađuju oko 10 tisuća kuna na mjesec, na županijskim 14, a na Vrhovnom sudu oko 20 tisuća kuna. U zapadnoj Europi suci zarađuju oko 5 tisuća eura.

Iako smanjenje plaće nikome nije drago Turudić kaže da ako je tako svima, ne bi bilo u redu da i oni kao suci ne podmetnu svoja leđa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene