Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudska prava

Projekt praćenja rada policije zbog zaštite migranata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski pravni centar su s ciljem daljnjeg jačanja standarda zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda te otvorenosti u radu policije odlučili zajedno postaviti i provesti posebno ciljani i upravljani projekt 'Praćenja postupanja policijskih službenika MUP-a u području nezakonitih migracija i azila'.

Time bi nevladini sektor trebao steći uvid u sustavnost, dosljednost i metodičnost u zaštiti ljudskih prava tijekom postupanja policijskih i drugih službenika u provođenju propisa iz područja nadzora državne granice, migracija i zaštite ljudskih prava prema nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila, priopćio je MUP.

Pročitajte i ovo Strani radnici Prvi put suočeni s time Poznata agencija piše o Hrvatskoj: "Napadaju ih, ismijavaju, optužuju da prijete sigurnosti... a trebat će ih čak 500.000" Obilazak granice Postavljeni i ronilački punktovi Dnevnik Nove TV istražio kako izgleda zaštita hrvatske granice: "Migranti podcijene Savu i plove improviziranim čamčićima pa ih drvo potopi"

Prvi put u Europi, 'Border monitoring' (nadzor granica) provodi se bez neposrednog sudjelovanja UNHCR-a, a njegovom provedbom ispunio bi se i značajan dio obveza MUP-a utvrđenih vladinim Nacionalnim programom za zaštitu i promicanje ljudskih prava od 2008. do 2011., kažu u MUP-u.

Takav monitoring predstavlja oblik učinkovitog vanjskog uvida u postupanje nadležnih tijela prema nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila, što može spriječiti eventualno kršenje njihovih ljudskih prava i poboljšati učinkovitost provođenja međunarodnih standarda i zaštite ljudskih prava nezakonitih migranata i tražitelja azila.

Provedbom projekta prikupljali bi se podaci o broju nezakonitih migranata i stjecao uvid u postupanje prema njima. Uloga tog projekta je zaštititi ljudska prava i omogućiti neku vrstu nadzora postupanja samom prisutnošću promatrača te prikupljanjem podataka čija raščlamba može pridonijeti povećanju transparentnosti postupanja MUP-a prema nezakonitim migrantima i osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene