Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatski pravni centar su s ciljem daljnjeg jačanja standarda zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda te otvorenosti u radu policije odlučili zajedno postaviti i provesti posebno ciljani i upravljani projekt 'Praćenja postupanja policijskih službenika MUP-a u području nezakonitih migracija i azila'.


Time bi nevladini sektor trebao steći uvid u sustavnost, dosljednost i metodičnost u zaštiti ljudskih prava tijekom postupanja policijskih i drugih službenika u provođenju propisa iz područja nadzora državne granice, migracija i zaštite ljudskih prava prema nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila, priopćio je MUP.

Vezani članci Ilustracija Stravična nesreća u Turskoj: Autobus s migrantima sletio s ceste i zapalio se, poginulo najmanje 12 ljudi Migranti - 3 Novi sustav na hrvatskoj granici: Policiji predano osam mobilnih termovizijskih kamera s vozilima za nadzor vrijednih gotovo 24 milijuna kuna

Prvi put u Europi, 'Border monitoring' (nadzor granica) provodi se bez neposrednog sudjelovanja UNHCR-a, a njegovom provedbom ispunio bi se i značajan dio obveza MUP-a utvrđenih vladinim Nacionalnim programom za zaštitu i promicanje ljudskih prava od 2008. do 2011., kažu u MUP-u.

Takav monitoring predstavlja oblik učinkovitog vanjskog uvida u postupanje nadležnih tijela prema nezakonitim migrantima i potencijalnim tražiteljima azila, što može spriječiti eventualno kršenje njihovih ljudskih prava i poboljšati učinkovitost provođenja međunarodnih standarda i zaštite ljudskih prava nezakonitih migranata i tražitelja azila.

Provedbom projekta prikupljali bi se podaci o broju nezakonitih migranata i stjecao uvid u postupanje prema njima. Uloga tog projekta je zaštititi ljudska prava i omogućiti neku vrstu nadzora postupanja samom prisutnošću promatrača te prikupljanjem podataka čija raščlamba može pridonijeti povećanju transparentnosti postupanja MUP-a prema nezakonitim migrantima i osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita.