Projekt Pelješkog mosta na putu je prema Europskoj komisiji. Iako su resorni ministri prošlih Vlada, i SDP-ove i HDZ-ove, tvrdili kako projekt ide sigurno i kako će ga financirati Europska unija - sve je to neslužbeno.


Službeno za Europsku komisiju projekt Pelješkog mosta ne postoji, dok u Bruxelles ne stigne aplikacija za projekt.

Pelješki most daleko je još od krajnjeg juga, ali napokon je krenuo prema Bruxellesu. Prijavljen je JASPERS-u, savjetodavnom tijelu Europske komisije koji će ga prvi analizirati.

"Dakle, on je krenuo prema EK. Nakon tog pregleda, koji traje otprilike mjesec dana, dobit će ga Europska komisija i o njemu ima rok od 3 mjeseca da se izjasni", pojasnio je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Godinama se preko mosta, koji bi trebao spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje, skupljaju politički bodovi, a to ne prestaje ni danas. Bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić optužuje prošlu vladu Mosta i HDZ-a te tvrdi - sve su im bili pripremili.

"Mi smo odradili sve predradnje. Zapravo je trebalo samo poslati i upravo smo mi u 11. mjesecu završavali aplikaciju i ne vidim razloga zašto se čekalo 6-7 mjeseci da je tek onda pošalju na, reći ću, odobrenje u Beč", kaže Dončić.

No s druge strane HDZ-ov Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, najodgovornijom za kašnjenje smatra Vladu Zorana Milanovića.

"Naprije ga nisu željeli pa su ga na kraju kao nevoljko prihvatili. Kasnilo se s time doista, izgubili smo sigurno 4 godine", smatra Dobroslavić.

Hrvatska očekuje financiranje mosta s 85 posto europskog novca. Sve su to očekivanja na temlju usmenih razgovora s Bruxellesom.

"Ima vremena, ali to je trebalo biti jučer već. Ja ne vjerujem da će EK reći da ništa od toga, jer ponavljam sve bitne elemente tog projekta smo već s EK odradili mi i dogovor je da taj projekt ide kao projekt sufinanciran iz EU fondova", kaže Branko Grčić (SDP), bivši ministar regionalnog razvoja i EU fondova.

Most između kopna i poluotoka Pelješca koji bi trebao zaobići BiH trebao bi biti dug oko 2 i pol kilometra, vrijedan 2 milijarde eura. Europski je novac tu - ali samo ako je projekt dobar.