Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvodne manifestacije već počinju

Branitelji na čelu na čelu Kolone sjećanja: Penava objavio program za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Vukovarski gradonačelnik Penava predstavio je program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.,18. studenoga, a hrvatske branitelje Vukovara i obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i nasilno odvedenih pozvao je da stanu na čelo Kolone sjećanja od Križnog puta do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

''Također, pozivan sve sugrađane, sve građane Hrvatske, sve koji poštuju žrtvu Vukovara i žele na dostojanstven način odati počast. da dođu u Vukovar ili se u svojim gradovima i selima priključe obilježavanju toga dana“, rekao je Ivan Penava na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, DP treća politička snaga VIDEO Pogledajte nadrealni razgovor s Penavom, odgovorio na pitanje je li ga zvao Milanović Ivan Penava, DP DP i partneri imaju 14 mandata Pljesak i euforija u Domovinskom pokretu, Penava održao govor: "Nadam se da ćemo krojiti sudbinu Hrvatske"

Podsjetio je da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježava i u nizu drugih hrvatskih gradova, poput Splita i Zagreba, ali i u dijaspori u Munchenu, Zurichu, New Yorku, Chicagu i drugdje.

Dan sjećanja pod sloganom ''Vukovar - mjesto posebnog pijeteta''

Pozvao je na mir, pijetet i primjereno ponašanje sve koji sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, podsjetivši da je prošle godine u Vukovar hodočastilo 65.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore te da se velik odaziv očekuje i ove godine.

Penava je istaknuo da se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove godine obilježava pod sloganom ''Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ kojega je 2013. godine predložio ondašnji Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

''A žrtva je ogromna, sada imamo i službeno popis sa imenima 2.717 žrtava agresije na grad“, rekao je Penava.

Naglasio je da je to bio agresivni, osvajački rat ogrnut u plašt velikosrpske agresije ''...u kojem se mete nisu birale; svi su u Vukovaru bili mete bez obzira na dob, spol i nacionalnost“, rekao je gradonačelnik Penava.

Uvodne manifestacije već počinju

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2019. počinje uvodnim manifestacijama već od ovog petka, 8. studenoga, stručnim skupom Hitne medicine, a do 17. studenoga bit će održano niz predavanja, izložbi, promocija knjiga, dokumentarnih filmova i drugih sadržaja.

Uoči središnjih događanja u nedjelju, 17. studenoga, među ostalim, bit će održan i znanstveno-stručni simpozij „Vukovarska bolnica 1991. - dr. Juraj Njavro“, upaljene svijeće na grobovima poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Istog dana navečer bit će održana ''Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara“ i upaljene svijeće u Općoj županjskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana, a mladi Vukovarci predvodit će molitvu za žrtve srpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Djeca će upaliti svijeće

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u ponedjeljak. 18. studenoga, kada će u jutarnjim satima djeca vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž pet i pol kilometara duga Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Program se nastavlja u 10 sati kada će u krugu bolnice biti održan prigodni program pod nazivom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“. Pola sata potom započet će Križni put i krenut će Kolona sjećanja predvođena vukovarskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara.

U Koloni sjećanja i ove se godine očekuje na tisuće onih koji će odati počast žrtvi Vukovara sve do Memorijalnog groblja, gdje će biti položene ruže na grobove poginulih i ubijenih branitelja i civila.

Molitva za žrtve

U 12,30 sati kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, predvodit će molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara. U 12,40 sati vijence kod Spomen-obilježja položit će predsjednica Republike Hrvatske te izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH, a potom i predstavnici vukovarskih branitelja te predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata msgr. Perić predvodit će u 13 sati svetu misu za sve žrtve Domovinskog rata. Program obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se u 17 sati ''Svjetlosnom rijekom sjećanja“ gdje će u spomen na sve ubijene i nestale brvatske branitelje Vukovara niz Dunav biti puštene svjetiljke.

Tradicionalno 18. studenoga, u 18 sati pod geslom ''I u mom gradu Vukovar svijetli“ u svim gradovima Hrvatske u njihovim glavnim ulicama ili ulicama koje nose ime grada heroja bit će upaljene svijeće.

19. studenog - ''Žrtva Borova naselja za domovinu“

U utorak, 19. studenog, obilježava se „Žrtva Borova naselja za domovinu“ u sklopu koje će učenici u jutarnjim satima upaliti svijeće duž Križnoga puta od Borovo-commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

U 9,30 sati u Borovo-commercu kod ostataka nekadašnje bolnice i skloništa „Vukovarske majke“ održat će prigodni program da bi u 10 sati krenula Kolona sjećanja na žrtvu Borova naselje duž Ulice Blage Zadre i Trpinjske ceste, do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borovo naselja.

U 12,30 sati na obali Dunava u Borovu (selu) odat će se počast ubijenim braniteljima i civilima, zatim i u 13 sati kod Spomen obilježja na Farmi „Lovas“ i na kraju kod Spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Borovu naselju u Sportskoj ulici.

U utorak 19. studenoga održat će se u 18 sati u Gradskoj knjižnici i 15. Novinarsko-književnički susret u spomen na novinara Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog na Ovčari, pod nazivom „Grad – to ste vi“.

Misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

U srijedu 20. studenoga program obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara počinje u 9,30 sati kod skladišta „Veleprometa“ gdje su u jesen i zimu 1991. godine srpski agresori napravili Koncentracijski logor, kroz koji je prošlo više tisuća Vukovaraca. Uz odavanje počasti i minutu šutnje bit će u „Veleprometu“ služena i sveta misa za žrtve srpskih koncentracijskih logora.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10,15 sati sa Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata počinje mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari pod nazivom ''Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga“, gdje će se u 13 sati održati prigodni program ''Ovčara – vječna rana“.

U crkvi sv. Filipa i Jakova u 17 sati bit će služena sveta misa za sve žrtve s Ovčare, čime i završava ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene