Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otet hrvat

Profesor sigurnosti na moru otkriva kad počinju pregovori s piratima i što vlasnik broda ne smije učiniti

Damir Zec, profesor sigurnosti na moru (PFRI), i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr)
Damir Zec, profesor sigurnosti na moru (PFRI), i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Damir Zec, profesor sigurnosti na moru (PFRI), i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Damir Zec, profesor sigurnosti na moru (PFRI), i Marko Balen (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pirati napadaju brod/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pirati napadaju brod/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pirati napadaju brod/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pirati napadaju brod/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Damir Zec, profesor sigurnosti na moru (PFRI) (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Hrvatski pomorac jedan je od dvanaestero članova posade švicarskog broda koji su oteti na moru nedaleko od Nigerije. Nadležna hrvatska ministarstva u stalnom su kontaktu sa švicarskima, a brodovlasnik je u Nigeriju poslao poseban pregovarački tim kako bi spasio otete pomorce.

45 nautičkih milja od obala Nigerije, u delti rijeke Niger pirati su napali švicarski brod i oteli dvanaestero članova posade među kojima je i hrvatski pomorac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu Slika nije dostupna Treća u nizu U masovnoj otmici ubijen policajac, više od 80 učenika oteto u napadu na školu

Sindikat pomoraca u stalnom je kontaktu sa švicarskim kolegama. Romano Perić iz Sindikata pomoraca Hrvatske ističe kako su u stalnom kontaktu sa kompanijom Masol koja je glavna u vođenju operacije oslobađanja pomoraca.

Posade trgovačkih brodova su nenaoružane, a lučki kapetan LK Rijeka Darko Glažar ističe kako posada po međunarodnom pravu nema pravo imati oružje na brodu.

Predsjednik IBA za regiju Balkan Rajko Bačnar ističe da posada ne smije biti naoružana, no brod može imati posebno obučene zaštitare što je dobra praksa.

"No, uglavnom se napadaju brodovi bez zaštitara, a ta informacija nekako dođe do pirata. Vrlo se rijetko napadaju naoružani brodovi“, napominje.

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je otmicu, rekavši da su naša nadležna ministarstva u stalnom kontaktu sa švicarskim tijelima.

Juraj Karninčić, predsjednik udruge kapetana Sjevernoga Jadrana i sam je doživio piratski napad, te ističe da opreza nikad dosta. Opisuje da su njegov brod napali pirati, ali ih je straža odgurnula s broda, te su pirati od napada naposlijetku odustali, uslijed nesnalaženja.
 

Neko vrijeme trgovačke brodove čuvale su i NATO snage u opasnim područjima diljem svijeta što je rezultiralo velikim smanjenjem piratskih napada.


Damir Zec, profesor Sigurnosti na moru Pomorskoga fakulteta u Rijeci objašnjava da je svaki brod opremljen s tihim alarmom, kojim javlja da se nalazi u opasnoj situaciji. 

"U ovoj fazi kada se otmica dogodila, najvažnije je da brodarska komapnija osigura dobru podršku i da ne napusti svoje osoblje, budući da se pregovori vode između vlasnika broda i otmičara", rekao nam je profesor.  "Što se tiče diplomacije, ona uvijek može pomoći, ali sve zavisi da li se pregovori događaju unutar dobro uređene ili slabije uređene države".

Običaj je da se čeka istek od  48 sati od otmice kako bi otmičari stupili u kontakt s vlasnikom broda i kako bi počeli pregovori. Ovo je inače druga veća otmica ove godine u Nigeriji. Prošle godine je bilo oteto šezdesetak pomoraca i svi su vraćeni živi i zdravi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene