Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Seksualno uznemiravao studentice

Stegovno povjerenstvo odlučilo: Profesor s Veterinarskog fakulteta počinio tešku povredu radne dužnosti

Stegovno povjerenstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu donijelo je odluku vezanu za profesora tog fakulteta kojeg je više bivših i sadašnjih studentica optužilo za seksualno uznemiravanje.

Kako je za DNEVNIK.hr potvrđeno s Veterinarskog fakulteta, Povjerenstvo je odlučilo da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta.

"S obzirom na to da se mora ispoštovati daljnja procedura, odluka Povjerenstva za stegovnu odgovornost zaposlenika još uvijek nije punovaljana. Ona se prosljeđuje na daljnje postupanje Etičkom povjerenstvu Veterinarskoga fakulteta radi davanja mišljenja, a u skladu s 29. i 30. čl. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu", pojasnili su u odgovoru sa zagrebačke Veterine.

Riječ je o profesoru s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju koji je suspendiran i protiv kojeg je u siječnju pokrenut stegovni postupak nakon prijava o seksualnom uznemiravanju i vrijeđanju studentica. Opisivale su kako ih je dotični profesor na vježbama ponižavao i dobacivao im neprimjerene komentare sa seksualnim aluzijama. Njegovi ispadi sežu sve do 2008. godine, a prijavljen je i 2018., no tada se nije pokrenuo nikakav službeni postupak.

Sve je istraživala i ekipa emisije Provjereno Nove TV, za koju su bivše studentice ispričale svoja mučna iskustva s profesorom koji je, čini se, napokon dolijao.

Rad na prevenciji 

S Veterinarskog fakulteta ističu i kako je u međuvremenu je na Fakultetu nadograđen sustav prijavljivanja bilo kakvih nepravilnosti kako bi se prevenirali slični ekscesi u budućnosti.

"Od veljače je na Veterinarskom fakultetu, kao što je otprije bilo planirano, s radom započeo i Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje u kojemu je zaposlena kompetentna osoba kojoj se studenti mogu obratiti za savjete i pomoć. Osim individualnih razgovora sa studentima, organiziran je i ciklus radionica osobnog i profesionalnog razvoja te razvoja tzv. životnih vještina na kojima se studenti upućuju kako se nositi sa strahovima, anksioznošću te različitim problemima s kojima se tijekom studiranja susreću. Radionice i individualni razgovori usmjereni su na jačanje kapaciteta studenata da se nose s problemima i za vrijeme studiranja i kasnije, pri traženju posla i razvoju karijere", objašnjavaju s Fakulteta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene