Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarenje otpadom

'Tko će objasniti hrvatskim građanima da će plaćati višestruko više za odvoz otpada?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ustrajat će na provođenju novog Plana gospodarenja otpadom.

Nakon što su u javnost procurile neformalne kritike konzultanata Europske komisije na Plan ministra Slavena Dobrovića, za komentar smo zamolili i samu Europsku komisiju.

Pročitajte i ovo Dron za zaprašivanje komaraca Centar za kontrolu Protiv njih se bore i dronovima, ali konačni udarac komarcima će zadati - komarac Provjereno: Ježdovec - 3 Donosi Provjereno Uhodan posao! Uzmu novac, a stotine kamiona otpada bace na državno zemljište: "Zavezat ću te i vući ću te po ovom blatu!"

Preambiciozno i nerealno. Tako su konzultanti Europske komisije ocijenili hrvatski plan gospodarenja otpadom. Recikliranje je dobro. Kompostiranje također. No, plan je jako optimističnan, s obzirom da odvajamo tek 17 % otpada.

'Komisija pozdravlja ambiciju hrvatskog Plana. Cilj nam je poboljšanje Plana za gospodarenje otpadom. Nakon što ga Hrvatska usvoji, Europska komisija će ga pregledati i ocijeniti', pojasnili su u Komisiji.

Ministar Dobrović ne sumnja u Plan. 'Plan je izrađen u skladu s najnovijim smjernicama Europske komisije i tu nema nikakvih bojazni da će biti problema', rekao je Dobrović uvjeren da će ministarstvo dobiti njihov blagoslov.

Dobrovića kritizira njegov prethodnik Mihael Zmajlović. Devedesetak sortirnica otpada koje Hrvatska planira izgraditi, smatra Zmajlović, ne može biti jeftinije od 13 Centara za gospodarenje otpadom koje je planirala njegova Vlada.

'Tko će objasniti hrvatskim građanima da će ako ovakav nacrt plana prođe, plaćati višestruko više cijenu javne usluge odvoza otpada, a da u tom nacrtu plana nema apsolutno nikakve brojke ni ekonomske analize', kaže Zmajlović.

Ministar Dobrović poručuje - od Centara ne odustajemo, ali neki od njih radit će smanjenim kapacitetom, jer ne ispunjavaju ciljeve recikliranja, stvaraju gorivo iz otpada koje se opet mora platiti da netko to angažira i ti centri, kaže, ne ispunjavaju ciljeve iz kružne ekonomije.

Predstavnik Centara za gospodarenje otpadom najavljuje tužbe. 'Svi CGO-i tužit će ministarstvo. Ja sam napomenuo kako su nama ustavom zagarantirana prava nama ugrožena, nemoguće je ovaj plan progurati ako imate jednu tehnologiju u četiri hrvatske županije, a ostalim županijama nešto namećete', kazao je Mladen Jozinović, direktor CGO.a u Hrvatskoj.

Javna rasprava o novom Planu gospodarenja otpadom traje još danas. Nakon toga ide na Vladu, i ako ga ministri ne podrže - sve pada u vodu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene