Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović ustrajat će na provođenju novog Plana gospodarenja otpadom.


Nakon što su u javnost procurile neformalne kritike konzultanata Europske komisije na Plan ministra Slavena Dobrovića, za komentar smo zamolili i samu Europsku komisiju.

Vezani članci Zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević Tomašević nije trebao poništiti natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada Sat, ilustracija Pitali smo Europsku komisiju i Ministarstvo prometa kada se ukida sezonsko računanje vremena: "Institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta"

Preambiciozno i nerealno. Tako su konzultanti Europske komisije ocijenili hrvatski plan gospodarenja otpadom. Recikliranje je dobro. Kompostiranje također. No, plan je jako optimističnan, s obzirom da odvajamo tek 17 % otpada.

'Komisija pozdravlja ambiciju hrvatskog Plana. Cilj nam je poboljšanje Plana za gospodarenje otpadom. Nakon što ga Hrvatska usvoji, Europska komisija će ga pregledati i ocijeniti', pojasnili su u Komisiji.

Ministar Dobrović ne sumnja u Plan. 'Plan je izrađen u skladu s najnovijim smjernicama Europske komisije i tu nema nikakvih bojazni da će biti problema', rekao je Dobrović uvjeren da će ministarstvo dobiti njihov blagoslov.

Dobrovića kritizira njegov prethodnik Mihael Zmajlović. Devedesetak sortirnica otpada koje Hrvatska planira izgraditi, smatra Zmajlović, ne može biti jeftinije od 13 Centara za gospodarenje otpadom koje je planirala njegova Vlada.

'Tko će objasniti hrvatskim građanima da će ako ovakav nacrt plana prođe, plaćati višestruko više cijenu javne usluge odvoza otpada, a da u tom nacrtu plana nema apsolutno nikakve brojke ni ekonomske analize', kaže Zmajlović.

Ministar Dobrović poručuje - od Centara ne odustajemo, ali neki od njih radit će smanjenim kapacitetom, jer ne ispunjavaju ciljeve recikliranja, stvaraju gorivo iz otpada koje se opet mora platiti da netko to angažira i ti centri, kaže, ne ispunjavaju ciljeve iz kružne ekonomije.

Predstavnik Centara za gospodarenje otpadom najavljuje tužbe. 'Svi CGO-i tužit će ministarstvo. Ja sam napomenuo kako su nama ustavom zagarantirana prava nama ugrožena, nemoguće je ovaj plan progurati ako imate jednu tehnologiju u četiri hrvatske županije, a ostalim županijama nešto namećete', kazao je Mladen Jozinović, direktor CGO.a u Hrvatskoj.

Javna rasprava o novom Planu gospodarenja otpadom traje još danas. Nakon toga ide na Vladu, i ako ga ministri ne podrže - sve pada u vodu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju