Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šibensko-kninska policija uhitila je dvadesetdvogodišnjaka koji je namjerno pokušao izazvati požar paleći suhu travu. Uhvaćen je i 28-godišnjak koji je pokušao izazvati sedam požara u posljednjih desetak dana, kao i 75-godišnjakinja koja je u Biskupiji palila odjeću pa izazvala požar.


Policija je uhitila 22-godišnjaka za kojeg je utvrđeno da je 22. kolovoza oko 1:05 sati u mjestu Podumci, neposredno kod skretanja za zaselak Sučići, upaljenom cigaretom zapalio suhu travu s unaprijed stvorenom namjerom da otvorenim plamenom izazove požar. U naumu su ga onemogućili policajci koji su ga zatekli kako potpaljuje vatru, nakon čega je Opel Astrom (šibenskih registarskih oznaka) pobjegao.

Vezani članci Poržar kuće u Đurđenovcu - 1 Zapalila se kuća u Đurđenovcu, vatrogasci na požarištu pronašli beživotno tijelo Policija, ilustracija Snažna eksplozija kod centra za testiranje na koronavirus, sumnja se da je namjerno izazvana

No, bijeg je bio kratak i neuspješan. Automobil je zaustavio svega stotinjak metara dalje i ugasio svjetla, nadajući se da ga policija neće pronaći. Međutim, njima je to pošlo za rukom svega dvije minute kasnije, a osumnjičenik je pritvoren uz kaznenu prijavu za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Izazvao sedam požara

Policija je izvijestila i da je u Policijskoj postaji Knin dovršeno kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom, također osumnjičenim za dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni u vremenu od 11. do 22. kolovoza na području grada Knina uporabom upaljača na otvorenom prostoru u sedam navrata palio suhu travu, grmlje i ševar, s namjerom izazivanja požara. Ovom prilikom nije nastala materijalna šteta, jer je tako izazvani požar brzo uočen i od strane vatrogasaca ugašen", kaže se u policijskom priopćenju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je 28-godišnjak zbog bolesti djelomično sposoban za samostalno zbrinjavanje, slijedom čega će nadležnom Državnom odvjetništvu u Šibeniku biti podnijeto Posebno izvješće. O svemu utvrđenom tijekom ovog kriminalističkog istraživanja bit će obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb radi svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko-pravne zaštite.

Palila odjeću pa izazvala požar

Kninski su policajci priveli i 75-godišnjakinju koja  je u utorak oko 17 sati u mjestu Biskupija, na otvorenom prostoru, pri spaljivanju odjeće izazvala požar koji se proširio na to područje. Požar je ugašen oko 18:03 sati, a pri požaru nije nastala materijalna šteta.

Protiv starice će nadležnom Prekršajnom sudu biti podnijet Optužni prijedlog po članku 8. Zakona o zaštiti od požara.