Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posla nema

Prisiljeni zatvoriti: Evo s kojim se problemima obrtnici bore nakon sezone!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolazak hladnijih dana, nažalost, osjeti se i po naglom smanjenju broja radnih mjesta. Nakon završetka sezonskih poslova, nezaposlenost vrtoglavo raste, a broj Hrvata bez posla porastao je na više od 350.000. Zbog neisplativosti poslovanja, s ključem u bravi prezimit će i brojni vlasnici obrta.

Ivan iz Šibenika ostao je bez posla nakon završetka sezone te je već dva mjeseca nezaposlen. Sličnu sudbinu dijeli 356.000 Hrvata, po čemu smo pri samom vrhu u Europi. Najveću nezaposlenost ima Grčka, potom Španjolska, a na neslavnom trećem mjestu upravo Hrvatska.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Turistička sezona, ilustracija - 2 Podatci Porezne uprave Odlični turistički rezultati: "S velikim entuzijazmom i zadovoljstvom krećemo prema postsezoni"

Dragi Bošnjaku nije pomogla ni izrada kućica od kamena. Obrt je morao zatvoriti, pa sada proizvodi kod kuće. 'Od 100 posto zarade, mi smo imali 70, 80 posto izdatka. S ovih 30 posto se ne može opstati', kazao je Drago.

Lorencin predstavio aktivnosti za iduću sezonu

Dubravki Đurđević se ne isplati ni proizvodnja tradicionalne šibenske kape i narodnih motiva u kućnoj radinosti. Ni u obrtništvu, tvrdi, ne bi uspjela. 'U ovome trenutku s ovim mojim cijenama, s ovim proizvodima, ne bi', kazala je.

Muči to i vlasnika pekarske tvrtke iako ima 10 prodajnih mjesta. 'Problem je likvidnosti, problem je naplate. Problem je što sami kupci nemaju dovoljno sredstava', kazao je Branko Kopler, vlasnik pekarske tvrtke.

Zato se, kao posljedica, gase radna mjesta. Dovoljno je prošetati središtem Šibenika. 'Moram kazati da se skoro pa i 200 obrta u ovih zadnjih 5 godina zatvorilo', kazao je Jozo Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik. Poboljšanja, kažu obrtnici, nema na vidiku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene