Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izabrani predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin danas je u Uredu predsjednika svečano prisegnuo pred predsjednikom države Stjepanom Mesićem, istaknuvši u svom govoru važnost neovisnog sudstva kao temelja demokracije.


Hrvatin, kojemu je ovo drugi mandat na čelu najvišeg redovnog suda u Hrvatskoj, ustvrdio je da se neovisno sudstvo, kao središnje komponente demokracije i zajamčene jednakosti svih pred zakonom, može ostvariti samo kroz stvarno ostvarenje neovisnosti, ali i kroz stalni razvoj i inzistiranje na odgovornosti sudaca.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić: Izbor sudaca u Hrvatskoj odudara od uobičajene EU prakse Slika nije dostupna Njemački sudac optužuje Mesića za pritisak na pravosuđe

Neovisnost ne može postojati bez odgovornosti sudaca za svoj rad, no pojedine tvrdnje da suci inzistirajući na neovisnosti izbjegavaju svoju odgovornost jednostavno nisu točne, naglasio je. Po njegovim riječima, suci moraju biti neovisni, odgovorni, stručni i učinkoviti zaštitnici prava pojedinaca. Zato je nužno vratiti i zadržati povjerenje javnosti, ali ne ostvarivati želje i očekivanja javnosti onda kada nisu u skladu sa zakonitim rješenjem, kazao je.

'Pravna država nije uvijek djelovala kada je trebalo'

Predsjednik Mesić je ocijenio da 'čvrsto poštivanje neovisnosti sudstva od utjecaja izvršne vlasti mora biti ideja vodilja za djelovanje svih nositelja javnih odgovornosti'. Hrvatska na mnogim područjima već primjenjuje europske standarde te je uspostava vladavine prava u tom procesu osobito važna, a neovisno sudstvo u tome ima naročiti značaj, istaknuo je Mesić. Dodao je da je najveći dio sadašnjih problema u hrvatskom društvu rezultat toga što pravna država nije uvijek djelovala kako je trebala.

>> Sabor: Branko Hrvatin ostaje na čelu Vrhovnog suda

Mesić je istaknuo i važnost reforme pravosuđa u trenutku kada je Hrvatska, kao članica NATO saveza i zemlja na pragu ulaska u EU, preuzela daljnje međunarodne obveze.U prethodnom mandatu časno ste i odgovorno obavljali svoje dužnosti, poručio je Mesiću Hrvatinu, izrazivši uvjerenje da će i u novom mandatu uspješno voditi Vrhovni sud. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju