Stiže zima (Foto: Guliver/Thinkstock)
Stiže zima (Foto: Guliver/Thinkstock)

Još danas pratit će nas ovo oblačno i iznadprosječno toplo vrijeme, a već za ponedjeljak pripremite topliju odjeću - bit će osjetno hladnije..


Pred sam početak klimatološke zime na kopnu će biti jutarnjih minusa, a ni na Jadranu nije previše toplo - ujutro tek nekoliko stupnjeva iznad nule. Dojam hladnoće pojačavat će i sjeverni vjetrovi koji će zapuhati u cijeloj zemlji. Na Jadranu će bura sve više jačati pa će u ponedjeljak biti jaka, ponegdje i olujna.

Danas se nalazimo u polju malo povišenog tlaka zraka, ali još uvijek je nestabilno. I u nastavku dana promjenjivo oblačno, povremeno uz vrlo malo kiše.. Prema kraju dana zapuhat će sjeveroistočnjak, koji još neće previše utjecati na temperaturu - maksimalna ostaje 10-ak stupnjeva.

I na istoku slično vrijeme, dakle i ovdje oblačnije povremeno s kišom. U noći će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura do najviše 11 stupnjeva.

U gorju oblačno, a na Jadranu i uz sunčana razdoblja, ali i dalje može pasti koja kap kiše. Na moru u početku još uvijek s jugom koje će prema kraju dana okrenuti na buru. Temperatura ovdje bez veće promjene - u gorju od 8 do 11, a na Jadranu i do 15 stupnjeva.

U Dalmaciji promjenjivo s dužim sunčanim razdobljima, slaba kiša će padati uglavnom na jugu. Puhat će slabo jugo, a temperatura do 17 stupnjeva.

Maksimalna temperatura 5 stupnjeva

Idućih dana bez kiše, ali osjetno hladnije. Maksimalna temperatura će biti oko 5 stupnjeva, a jutarnja i ispod nule pa bi moglo biti i mraza. Osim toga bit će i vjetrovito uz umjeren sjeveroistočnjak.

I na Jadranu vjetrovito, ovdje će jaka i olujna bura na početku tjedna zadavati probleme u prometu. Osim toga uz buru će se činiti i hladnije od 10-ak stupnjeva koliko se maksimalno očekuje.

Dakle, za sve one kojima je ova južina zadavala glavobolje i jedva čekaju povratak hladnijih dana imamo dobre vijesti - već u ponedjeljak će temperature biti primjerenije dobu godine u kojem se nalazimo. Pripremite topliju odjeću jer će nam svakako trebati.