Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrošnja energenata

TEMPERATURA DOLJE, A POTROŠNJA GORE Trošimo 15 posto više plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pri niskim temperaturama potrebno je više energije kako bi se zagrijali stanovi i kuće.

Potrošnja plina na zagrebačkom području porasla je 15 % posto, a i građani koji se griju na drva ovih dana imaju više posla.

Pročitajte i ovo Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like Očekuje se i sutra Snijeg pada na višim predjelima Gorskog kotara i Like: Pogledajte koliko ga ima Energetska nestašica: Ilustracija - 1 SNIJEGA ĆE BITI OBILNO Stiže ledeni val: Prijeti li nam smrzavanje i koliko su nam popunjena skladišta plina?

To što se Petrinja probudila na minus osam Dalibora Pucovića mnogo ne brine. Drva su odavno spremna. Iako oko drva ima dosta posla, to je kaže za njega najbolji izbor i zbog cijene i zbog topline koju drva daju. Od kad se živa na termometru spustila, troši se više.

I oni koji se griju na plin, pojačali su termostate, što se vidi i na ukupnoj potrošnji. 'Došlo je do povećanja zbog ovog zahlađenja, u vrijednosti petnaest prema dvadeset posto povećanje količine plina zbog pada temperature', rekao je Nikica Dujmović iz Gradske plinare Zagreb.

Godišnje potrošimo oko 400 milijuna kubnih metara plina, kojeg i sad ima dovoljno, pa razloga za brigu nema. Povećanja u korištenju električne energije nema.

'Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, stanje prijenosne elektroenergetske mreže je stabilno i u normalnom pogonu. Protekla tri dana potrošnja električne energije kretala između 45-49 megavat sati što je zapravo normalna potrošnja u ovim zimskim uvjetima', kaže Nada Kolega iz HOPS-a.

Potrošnja nije rasla jer su temperature na obali više. Prema kraju tjedna temperature će polako rasti pa će i zagrijati kuću ili stan biti povoljnije nego posljednjih dana.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene