Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HRVATSKI APSURD

U srcu sezone nezaposleno 217 tisuća ljudi, a svaki peti poslodavac ne može pronaći radnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od tema u kampanji svakako će biti - zapošljavanje. Posebice mladih. Neki se već razmeću i s brojem novih radnih mjesta u svom mandatu

Ivan Maletestinić iz Slavonskog Broda ima 22 godine i završio je za tapetara. Posla već godinama ni za lijek. 'U mojoj struci što se tiče naše države, ali i vani - ništa. Doslovno, jedno veliko ništa', kazao je Ivan koji je u skupini koja je najbrojnija među nezaposlenima.

Pročitajte i ovo Radnik (Foto: Guliver/Thinkstock) Moraju odlučiti do 1. srpnja Čelnik austrijskog zavoda za zapošljavanje protiv otvaranja tržišta Hrvatima, objasnio i zašto Slika nije dostupna MOST brani Predsjednicu Opet zaiskrilo: Sve učestalije trzavice na relaciji Pantovčak – Banski dvori

Podaci HZZ-a pokazali su da je više od 30 posto nezaposlenih s trogodišnjom srednjom školom. Slijede ih oni koji su završili četverogodišnju strukovnu školu ili gimnaziju. Njih je više od 27 posto. Nešto manje, 21% je onih s osnovnom školom. S osam posto slijede ih nezaposleni s fakultetom, magisterijom ili doktoratom. Oko 6 posto je onih koji su bez škole ili bez završene osnovne. Među nezaposlenima najmanje je prvostupnika, osoba koje su završile stručni studij ili višu školu - 6 posto.

Analitičar HGK-a, Zvonimir Savić smatra da su ove brojke rezultat potpune nepovezanosti obrazovnog sustava s tržištem rada. 'Postoje problemi koji su vezani uz same programe. Odnosno, jako teško se snaći poslodavcima u kompliciranom obrazovnom sustavu', rekao je Savić.

Zagovara dualno obrazovanje.

'U strukovnom obrazovanju paralelno dok su u školi, idu na posao. Dakle, rade i uče. Na takav način - kad završe školovanje imaju visoku razinu kompetencije i znanja', objašnjava Savić.

Hrvatska je po zaposlenosti na samom europskom dnu. Gori su samo Grčka i Španjolska. Prema posljednjem Crobarometru - čak 46 posto građana kao najveći problem u zemlji vidi - nezaposlenost.

'Ako gledamo duljinu trajanja radnog vijeka, u Hrvatskoj je 32 godine. To je jedno od najlošijih pokazatelja u EU, tako da svi pokazatelji govore da je situacija prilično teška', kaže Savić. I u srcu sezone nezaposleno je više od 217 tisuća ljudi. Pa ipak svaki peti poslodavac ne može pronaći odgovarajuće radnike.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene