442535
442535
442535
442535
442535

POSLOVI S KOJIMA SE POSAO NE ČEKA DUGO Ovo su dva vrlo tražena zanimanja

  • , 07.07.2016., 06:30
  • Autor:
  • komentara

Konobari i programeri - s tim poslovima neće dugo čekati na posao. Pokazalo je to istraživanje portala Moj Posao, prema kojem raste i broj oglasa za posao, i to za 40 posto.

 
 
 
 
Najtraženija zanimanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Najtraženija zanimanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Gotovo četvrtina svih oglasa odnosi se na turizam i ugostiteljstvo, no programeri na burzi gotovo ne čekaju ni dana - Hrvatska ih premalo školuje, a u Europi nedostaju stotine tisuća informatičara.

Strojar s radnim iskustvom konobara

Za 19-godišnjeg Karla struka ne donosi sigurnu zaradu, pa umjesto na strojevima - radi s ljudima. 'Ekipa mojih godina pod normalno ide raditi kao konobari, čim je neka prilika da se nauči. Vrlo je jednostavno. Samo treba naučiti raditi', kaže Karlo.

Pokazuje to i istraživanje portala moja posao, prema kojemu je konobar najtraženije zanimanje. Poslovi se najčešće traže - na području turizma i ugostiteljstva - čak četvrtina.

'Posla ima, ima i previše. Caffe bar do nas traži konobara i onaj preko puta nas. Nije problem', kaže Karlo.

Nezaposleni s diplomom u rukama najlakše će do posla kao programeri. Mauricio na posao nije čekao ni dana, jer počeo je raditi još na fakultetu.

'Mladi se ljudi trebaju sami angažirati što više, i više napora uložiti u to da pronađu posao nego u razvijenim europskim zemljama, ali mislim da se može i treba se svakako potruditi', rekao je softverski inženjer Mauricio Vidulin.

Za radnike sa srednjom stručnom spremom, uz konobara, najtraženija su zanimanja prodavač, kuhar, prodajni savjetnik. Uz programere, za one s visokom stručnom spremom najpoželjniji su prodajni predstavnici, računovođe, komercijalisti.

U gotovo polovici oglasa objavljenih na portalu Moj posao tražilo se poznavanje stranog jezika. Za više od trećinu poslova nužno je poznavanje rada na računalu. A u više od 50 posto objavljenih oglasa nužno je bilo radno iskustvo.

'Postoci rastu. Već ranijih godina se tražilo poznavanje jezika i informatička pismenost ali sve veći i veći broj oglasa to zahtjeva', rekao je Igor Žonja, direktor Moj posao. Do posla će, čini se, lakše visookoobrazovani - veći je broj oglasa gdje se traži visoka stručna sprema, nego što ima radnika s tim stupnjem obrazovanja koji traže posao.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se