442037
442037
442037
442037
442037

IPAK NEKE DOBRE VIJESTI Hrvatska druga u EU po padu nezaposlenosti

  • , 01.07.2016., 21:05
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska je među zemljama Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti u svibnju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

 
 
 
 
Burza rada (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Burza rada (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Iako je Hrvatska i dalje po nezaposlenosti treća u EU i četvrta u dobnoj skupini do 25 godina, nezaposlenost u našoj zemlji pada, objavio je u Eurostat.

Tako je Hrvatska u svibnju uz Cipar, Bugarsku i Španjolsku bila među zemljama Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ukupna nezaposlenost u euro zoni je 10.1%, što je pad sa 10,2 % u travnju i najniža je to nezaposlenost na tom području od srpnja 2011.

Nezaposlenost na području EU je 8,6% što je također pad u odnosu na ranije razdoblje i najniža stopa nezaposlenosti od ožujka 2009. Eurostat procjenjuje kako je na području 28 članica Europske unije 21.085 milijuna nezaposlenih muškaraca i žena.

Najnižu stopu nezaposlenosti bilježe Češka 4%, Malta 4,1% i Njemačka 4,2%, a najvišu Grčka 24,1% , Španjolska 19,8%, te Hrvatska 13,3%. Hrvatska je time druga po padu nezaposlenosti u navedenom razdoblju i to za 2,9%.

Usporedbe radi, nezaposlenost u SAD-u u svibnju je pala na 4,7% sa 5% kolika je bila u travnju.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se