Makarska
Makarska Foto: DNEVNIK.hr

Prije točno 59 godina u moru kod Makarske dogodio se snažan potres magnitude 6,1 po Richteru. Nakon njega je uslijedio i tsunami.


Na današnji dan 1969. godine u moru kod Makarske zabilježen je potres magnitude 6,1 po Richteru.

Vezani članci Zgrada Zvonimira Frka Petešića - 2 Državne nekretnine: "Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici" Ivica Šušković Izgubio je vjeru u državu pa sam krenuo u obnovu kuće: ''Imam dvoje male djece. Moram im sagraditi dom...''

Hrvatska Seizmološka služba podsjetila je da je tom snažnom potresu prethodio potres koji se dogodio 7. siječnja. Taj je potres imao magnitudu 5,9 po Richteru.

Ti su potresi izazvali morske udare, a ovaj glavni je uzrokovao i slabiji tsunami.

Davorka i Marijan Herak su u znanstvenom članku o seizmičnosti i potresnoj opasnosti makarskog primorja istaknuli da su ovim potresima prethodile podzemne tutnjave, a ''snažan potres je pokrenuo kamene lavine s Biokova koje su se obrušavale na putove i naselja poput Makarske, Gareljića, Sumića i Kozica, a između Drašnice i Podgore te kod Živogošća kamenje se survalo u more. U Trsteniku je opažen novi izvor koji je izbacivao mutnu vodu, a u Gradcu je voda na izvoru bila crveno-modra''.

Iza ovih potresa ostalo je 3256 neupotrebljivih kuća, 14.980 oštećenih, a 108 škola bilo je oštećeno ili porušeno. Uništeno je bilo 25 kilometara cesta i 1343 metara obale.

Najviše su stradali Podgora, Drašnice, Igrane, Tučepi, Živogošće, Zaostrog, Gradac, Brist, Drvenik i Podaca, a štetu su pretrpjeli i Makarska te Ploče. Jedan je mladić poginuo u potresu od 11. siječnja, a bilo je više ozlijeđenih osoba.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju