Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potaknuta informacijom kako se u prijedlogu novog Zakona o policiji predviđa ponovno uvođenje službenog konja koji se smije uporabiti kao sredstvo prisile radi uspostavljanja javnog reda i mira u većem opsegu, udruga Prijatelji životinja poslala je dopis ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću u kojemu traži opoziv tog prijedloga.


Navode 'kako su najave korištenja konja u policiji već i ranije izazivale zgražanje građana, koji su revoltirani činjenicom da se u vremenu teške ekonomske krize predlaže nazadno, nehumano, nepotrebno i neučinkovito rješenje te trošenje ogromne količine proračunskog novca'. Tvrde i kako 'Hrvatska nema tradiciju korištenja konja u policiji, a smirivanje socijalnih nemira policijom na konjima suprotno je civiliziranom rješavanju društvenih problema'.

Osim iz etičkih razloga, Prijatelji životinja navode kako takav prijedlog smatraju nerazumnim i neprikladnim zbog ogromnih i socijalno neprimjerenih troškova. 'Ukupni troškovi dresiranja konja, obuke policajca te opreme za konja i policajca porezne bi obveznike koštali više od pola milijuna kuna samo za jednog konja i policijskog konjanika, što bi, s obzirom na ukupnu situaciju u Hrvatskoj gdje većina stanovnika jedva spaja kraj s krajem, bilo zaista sramotno i moralno neprihvatljivo', navode Prijatelji životinja.

Također dodaju kako 'praksu korištenja konja u 21. stoljeću smatraju primitivnim ostatkom iz prošlih vremena, neprimjerenom za bilo koju svrhu, uz sva druga dostupna sredstva i pomagala'.

'Konji su vrlo senzitivne i inteligentne društvene životinje kojima nije mjesto na ulicama niti u razrješavanju sukoba među ljudima. Za potrebe korištenja u policiji konji prolaze brutalnu dresuru - psihičke i fizičke 'desenzibilizacije’ - kako bi mogli podnijeti visokorizične situacije poput agresivne mase ljudi, buke, udaraca, guranja, pirotehničkih naprava (signalnih, zvučnih). No, niti nakon dugotrajne obuke ne postoji nikakva garancija da konj neće podleći panici, pri čemu lako može doći do teškog ozljeđivanja ljudi (na tlu, ali i jahača), samoga konja i imovine. Izložen stresu koji doživljava kao ugrožavajući, konj će najprije pokušati pobjeći, a ako mu je bijeg onemogućen u panici počinje borba za preživljavanje, tj. udaranje potkovanim kopitima koje lome ljudske kosti', navodi među ostalim u priopćenju udruga Prijatelji životinja. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Tuga na otoku: Mladi vozač poginuo u teškoj prometnoj nesreći, stradao i njegov suputnik Prosvjed u Americi UZNEMIRUJUĆI VIDEO Šokantne snimke policijske brutalnosti: "Nisam ništa učinio! Mama! Mama!"


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju