Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljuju žalbu

Slučaj Franak: Oglasile se i banke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne komentiramo sudske presude, ne možemo komentirati prvostupanjske, nepravomoćne presude, najčešći su odgovori iz bankarskih krugova na upit o presudi Trgovačkog suda u Zagrebu, a iz banaka na koje se presuda odnosi najavljuju kako će uložiti žalbu na presudu.

Trgovački sud u Zagrebu presudio je u korist udruge Potrošač koja je na inicijativu Udruge Franak podnijela tužbu protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke. Banke su, kako je obrazložio sudac Radovan Dobronić, povrijedile interese potrošača i prekršile Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima.

Prema presudi, banke u roku od dva mjeseca moraju kredite zaduženih u francima konvertirati u kredite u kunama s tečajem na dan ugovaranja i s fiksnom kamatom. No, povrat novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu kako ne komentiraju sudske presude, pa tako neće ni ovu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Financijski savjetnik poručuje građanima Za sve koji razmišljaju o kreditu: "Vi birate hoćete li imati miran san u kunama ili eurima" Slika nije dostupna Obvezujuća za sudove u RH Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

>> PRESUDA ŠAMAR BANKAMA: Građani dobili povijesnu parnicu, evo kako će do povrata novca!

Bez komentara, kratko je novinarima odgovorio i guverner središnje banke Boris Vujčić kojeg su novinari na dodjeli nagrade za europski govor godine upitali za komentar presude zagrebačkog Trgovačkog suda. Ni poslovne banke ne žele komentirati nepravomoćnu presudu, a iako ih je sudac Dobronić pozvao da se pokušaju nagoditi, iz tih banaka najavljuju da će se žaliti na presudu.

'Uložit ćemo žalbu'

"Ne možemo komentirati prvostupanjsku presudu, jer je riječ o nepravomoćnoj presudi na koju ćemo uložiti žalbu, nakon čega očekujemo daljnji nastavak postupka. No, čak i slučaju pravomoćnosti takve presude, Zagrebačka banka ima dovoljno kapitala za uredno poslovanje", odgovorili su iz Zagrebačke banke.

>> Udruga Franak: Ovo je povijesna pobjeda!

I iz PBZ-a najavljuju žalbu, a jedina su banka koja u opširnijem odgovoru podsjeća na mjere koje su poduzeli za olakšanje otplate kredita u francima te pozivaju klijente da, s obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi, i dalje izvršavaju svoje obveze prema banci.

"Vezano za današnje ročište u postupku po tužbi Potrošača protiv osam banaka radi zaštite kolektivnih interesa potrošača na kojem je objavljena presuda kojom je djelomično usvojen tužbeni zahtjev tužitelja, PBZ naglašava da se radi o nepravomoćnoj presudi te da će u zakonskom roku uložiti žalbu na presudu koju na temelju dosadašnjeg tijeka postupka smatra činjenično i pravno neutemeljenom", navode iz PBZ-a.

S obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi koja još ne proizvodi pravne učinke, iz PBZ-a pozivaju sve svoje klijente "da i dalje izvršavaju svoje obveze prema Banci na način i u rokovima kako je to ugovoreno postojećim ugovorima o kreditu i uručenim otplatnim planovima, a Banka će u cijelosti postupiti po pravomoćnoj presudi kada ona bude donesena i na način kako bude glasila".

>> Sudac kojeg će se pamtiti: Radovan Dobronić dobro poznaje banke, radio je u jednoj od njih!

U međuvremenu, kako navode iz PBZ-a, u svojoj ponudi korisnicima kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima "i nadalje nudi određene mjere olakšanja otplate ovih kredita, jednako kao što je i od uvođenja kredita uz valutnu klauzulu u CHF-u u paletu svojih proizvoda i usluga, Banka vrlo obzirno vodila računa o potrebama i zaštiti svojih klijenata".

Pritom navode kako su svi klijenti od samog početka bili upoznati s povećanim rizikom promjene tečaja švicarskog franka što je bilo navedeno i posebnom odredbom u ugovoru, kako je PBZ svojim klijentima još 2007. pripremio posebnu ponudu konverzije kredita u švicarcima u kunske kredite, "koju je tek manji broj klijenata prihvatio, dok je većina i nadalje odlučila ostati izložena riziku promjene tečaja".

Ostale su banke vrlo šture u odgovorima na upit o današnjoj presudi. "RBA ne komentira nepravomoćne presude te će postupiti u skladu s pravomoćnom presudom kada bude donesena", odgovaraju iz RBA, a iz Societe General - Splitske banke poručuju: "Nismo još proučili presudu, a za sada nemamo komentar".

>> UPORNOST IM SE ISPLATILA: Ovo su građani koji su pobijedili banke!

"S obzirom da se radi tek o prvostupanjskoj odluci, u ovom trenutku možemo kratko reći da ćemo poduzeti sve potrebne korake kako bismo u drugostupanjskom postupku dokazali da je poslovanje banke bilo u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske", odgovorili su iz Erste banke uz napomenu da od kraja 2008. u ponudi nemaju kredite u švicarcima.

"Hypo Alpe-Adria-Banka nema običaj komentiranja djelovanja suda kao niti nepravomoćnih presuda. Ipak, vjerujemo kako u spomenutom slučaju svi argumenti nisu jednako uzeti u obzir te ćemo se stoga uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu", najavljuju iz Hypo banke. "Današnja presuda Trgovačkog suda je nepravomoćna i ne možemo je komentirati, niti iznositi druge podatke na koje se odnosi Vas upit. Banka se ne slaže s presudom i na nju ćemo uložiti žalbu", kažu i u OTP banci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene