Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Namjravam ostati premijer'

Milanović: Pozivam Božu Petrova da bude predsjednik Sabora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu.

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na konzultacije kod predsjednice RH te rast BDP-a najveći od 2008. godine.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Hrvatska zaista raste i nema povrata na staro. I nas su rezultati malo iznenadili, ne puno ali malo. Važno je da taj posao nastavimo što prije. Ovo su rezultati rada naše Vlade, oni se sada vide i tko želi pred time zatvoriti oči, može ali brojke i činjenice govore drugo.

MOST-u nudimo da s nama nastave raditi posao. Pregovaraju i s drugom koalicijom, no mi s njima ne možemo jer su razlike prevelike. Pozivamo MOST na partnerstvo, da se uključe, ne da se priključe.

Ovih tjedan dana nam je uzelo vrijeme za pregovore. Predsjednica je odlučila da će se sazvati konstituirajuća sjednica Sabora za 3. prosinca, i to je njezino pravo. Sada ćemo se time baviti jer je to akutno. To je trenutak u kojem treba donijeti odluku, i razgovarati konkretno što se očekuje.

ODBIO POZIRATI S PREDSJEDNICOM 'Fotografirat ćemo se kad sastavim Vladu'

Pozivam Božu Petrova da se prihvati dužnosti predsjednika Sabora, da kao predsjednik MOST-a prihvati odgovornost. To je dužnost, obaveza, to nije fotelja. Sabor se mora konstituirati. Pozivamo ga da bude predsjednik, ako on to ne želi, prihvatiti ćemo to i tada ćemo mi predložiti osobu koja će biti privremeno na čelu Sabora dok se ne donese odluka o koalicijama', izjavio je Milanović na konferenciji za novinare.

'Vjerujemo da je MOST koherentna cjelina, da imaju jasnu politiku, pregovori su bili kvalitetni i oko dosta toga smo se složili. Moramo osvijestiti činjenicu da neke stvari možemo mijenjati, ali i da smo u EU i da neke stvari ne možemo promijeniti jer bismo inače mogli izaći iz EU. Bojim se da ovaj tjedan pregovori neće biti toliko kvalitetni jer ćemo se svi baviti konstituiranjem Sabora. Situacija je delikatna – imamo treću snagu bez koje se neće formirati hrvatska vlada. Ne junačim se okolo da možemo sa dijelom MOST-a, možemo, ali ne želimo. HDZ širi poruke prijetnje i arogancije', kazao je Milanović i naglasio: 'Ja sam predsjednik Vlade i namjeravam to ostati.'

Odgovarajući na novinarska pitanja izjavio je da nije pričao s Božom Petrovom od posljednjih pregovora te da mu je danas odlučio uputiti javni poziv s obzirom na jučerašnje konzultacije kod predsjednice RH. Isto tako, kazao je da s HDZ-om nije razgovarao o tome 'jer ga za njih nije ni briga'. Odbio je bilo kakvu mogućnost suradnje s Domoljubnom koalicijom, ali i najave da bi se danas trebao sastati s Dragom Prgometom.

Što se tiče MOST-ova prijedloga o proglašenju gospodarskog pojasa, Milanović je upozorio:

'Zna se da o kvotama izvoza ribe odlučuje Europska komisija, ne naša Vlada. To znaju ljudi iz Mosta. Hrvatska je članica EU. Teritorijalno more je samo naše, a ono što se nadovezuje do ZERP-a je otvoreno more i to se odlučuje u Bruxellesu. Ako možemo napraviti neki mali korak, u redu, ali to je to. Ne možemo isključiti Talijane i Španjolce iz dijela mora'.

'Neću se ni idući put slikati s predsjednicom'

Na pitanje zašto se nije želio fotografirati s Kolindom Grabar Kitarović kada je došao na konzultacije, Milanovć je odgovorio:

'Nisam se htio slikati, i neću ni idući put. Vidjeli smo se nekoliko puta zadnjih dana, bili smo i zajedno na večeri u Okrugljaku prilikom konferencije Brdo-Brijuni. Rukovali smo se i otišao sam do njezinih savjetnika. Dolje je bilo 50 kamera, gore 60. Ja ne volim tu vrstu poziranja, rukovanje na crvenom tepihu... ne ide mi to uz konzultacije.'

Na pitanje li mu netko iz SDSS-a objasnio što se dogodilo sa zastupnikom Mirkom Raškovićem, kazao je da niti Milorad Pupovac niti Vojislav Stanimirović ne znaju što se dogodilo.

Najavio je da će Vlada pregovarati sa sindikatima javnih služi oko povećanja plaća koje su uvjetovane rastom BDP-a prema sporazumu koji je potpisala HDZ-ova Vlada. Kazao je da će Vlada, ukoliko je formira Hrvatska raste, poštovati obaveze, ali i pokušati pregovarati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene