Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonite radnje

PRESEDAN! Osuđeni diler izlazi na slobodu i još mu država mora platiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih se dana dogodio veliki presedan za hrvatsko pravosuđe. Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prvi je put ukinuo presudu hrvatskog suda zbog nezakonitog prikupljanja dokaza.

Presedan se dogodio u slučaju Ante Dragojevića, koji je bio pravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog krijumčarenja 40 kilograma kokaina. Sud smatra da nalog hrvatskoga suda za tajno snimanje Dragojevićevih telefonskih razgovora nije bio dovoljno obrazložen, čime mu je povrijeđeno pravo na privatnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazneno prijavljen U Slavoniji uhvaćen Portugalac, prevozio je migrante Ilustracija za europsko tržište Prilagođeni spremnici, dogovorene rute i više od 20 paketa: USKOK podigao optužnicu protiv švercera droge

Također je naloženo da se Dragojeviću ponovno sudi, kao i da mu država isplati odštetu i sudske troškove. Pravni stručnjaci kažu da je ovo dobra odluka za buduće postupke.

'U vlastitoj praksi sam imao slučaj da ne samo da se takvo obrazloženje navede u nalogu za prisluškivanje i praćenje nego da se napravi copy-paste prepiše i kaže tereti se za to i to djelo i zato će ga pratiti i prisluškivati. Zato mu treba uskratiti osnova ljudska prava na osobnost i privatnost. Mislim da je nedopustiva takva praksa i da se tome trebalo stati na kraj', kaže odvjetnik Branko Šerić.

Tako ispada da će osuđeni diler izaći na slobodu i još mu država mora platiti jer su ga nezakonito prisluškivali.

PRESEDAN U HRVATSKOJ Tomislav dobio bitku protiv banke!

Ova odluka može utjecati na sudske postupke koji su u tijeku ili su završeni. Osobito u slučajevima gdje su audio ili video snimke nastale kao rezultat praćenja ili prisluškivanja bile jedini dokaz. U ovom konkretnom slučaju to je očito bilo ključno za izricanje osuđujuće presude.

No ono što će zasigurno donijeti jest puno ozbiljniji pristup kod izdavanja naloga za praćenje. Često se u sudnicama može čuti kako se odvjetnici žale da su im klijenti prisluškivani bez zakonskog uporišta i da su im povrijeđena prava. Nalog za provođenje mjera izdaje sudac istrage.

Takve mjere imaju zakonom propisano vremensko ograničenje - ne smiju trajati neograničeno. Smiju se primjenjivati prema točno određenoj osobi ili telefonskom broja. Više se neće moći raditi po jednom nalogu i nadopunjavati, za svaku novu osobu ili broj treba tražiti novi nalog. Mogu se primjenjivati samo zbog sumnje na određena, u pravilu najteža. Mjere su zadnja mogućnost dakle jedino ako se njima mogu prikupiti dokazi.

Sve to će suci morati navoditi u budućim istražnim nalozima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene