Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

PRESEDAN U HRVATSKOJ Tomislav dobio bitku protiv banke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put jedan dužnik s kreditom u švicarskim francima uspio je dobiti bitku u pravnoj borbi protiv banke. Tomislav je u ovom slučaju preplatio vrijednost novog automobila srednje klase, tužio i dobio.

 Sud je nepravomoćno presudio u korist dužnika Tomislava Borkovića. Prema presudi banka je protupravno primjenjivala valutnu klazulu, protupravno povećavala kamate te mora nadoknaditi preplaćeni dio kredita.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove phishing kampanje Kriminalci šalju mailove i predstavljaju se kao banka: Udruga izdala upozorenje kako ćete ih prepoznati i što vas banka nikada ne bi tražila Švicarski franak KONVERZIJA ŠVICARACA Hrvatska udruga banaka o odluci Vrhovnog suda: "Odstupili su od dosadašnjih stajališta"

Udruga Franak Vladi: Proglasite moratorij na ovrhe jedine nekretnine!

Tomislav je kaže, preplatio vrijednost novog automobila srednje klase - tužio i dobio nepravomoćnu presudu. 'Kojom je utvrđeno protupravno ponašanje tužene banke, naložen je prekid takvog postupanja kao i otklanjanje štetnih posljedica odnosno naknada štete koju sam pretrpio', rekao je Tomislav Borković.

Uzeo je kredit od 80 tisuća švicarskih franaka na 10 godina. Zbog promjene tečaja i povećanja kamata, rata mu je narasla za više od 2000 kuna - prema njegovoj tužbi to je bilo protuzakonito. 'Uslijed primjene valutne klauzule suprotne svrsi zbog koje je utemeljena zakonom kao i nedopuštenog i nedozvoljenog povećanja kamate odnosno povećanja kamate protivno pozitivnim zakonima', dodao je Borković.

Hrvatska udruga banka poručila je kako ne može komentirati nepravomoćnu presudu. 'Tek će u slučaju potvrđivanja presude na višem sudu biti moguće donositi relevantne ocjene', poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

Udruga Franak: Hrvatska vlast i dalje omogućuje samovolju banaka

I kolektivna tužba još čeka potvrdu nepravomoćne presude. Iz Udruge Franak smatraju da bi eventualna pravomoćna presuda u slučaju Borković puno značila ostalim dužnicima. 'Ako ta presuda postane pravomoćna svi slični ugovori sa sličnim tužbama imali bi sličan završetak. Svakako bi svima morale vratiti preplaćene iznose međutim ja pretpostavljam da bi u takvom slučaju banke krenule u nagodbu', rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Iz Udruge Franak poručuju da prije pravomoćnih presuda, kako u kolektivnoj tužbi tako i u slučaju Borković, drugim dužnicima ne savjetuju pokretanje pojedinačnih tužbi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene